Muu

Sidruni-mascarponetort martsipanikommidega

Tänu sidrunile on see tort pigem hapukam ja mitte nii magus. Kommidega kaunistamise inspiratsiooni sain koolis sel nädalal toimunud trühvlite valmistamise praktikatunnist. Selle tordi puhul on siis nii, et kõik, kes tordilõigu saavad, nendele läheb martsipanikomm veel peale kauba!   🙂

Kõigepealt valmistasin sidruni-martsipanikommid. Komme tuli minul 23 tk, igaüks 10-12g.
Vaja läheb:
200 g martsipani
40 g tuhksuhkrut

20 g sidrunisukaati
10 g sidrunilikööri (konjakit vms)
Glaseerimiseks:
200 g valget šokolaadi

 Mudi pehme martsipani sisse väikesteks tükikesteks hakitud sukaat. Lisa tuhksuhkur ja liköör ja mudi kõik ühtlaseks. Tee käte vahel väikesed 10-12 g kaaluvad kuulikesed ja lase neil seista.
Glaseerimiseks sulata valge šokolaad vesivannil (potis, mis on asetatud teise potti, mille sees on vesi). Jälgi, et vesi kindlasti keema ei läheks. Pigem sulata aeglaselt ja nõrgal kuumusel.
Mina kasutasin glaseerimiseks fondüü kahvlit, selle otsa oli hea komm pista ja siis otse šokolaadi sisse. Kui kahvli otsas olev komm on šokolaadiga kaetud, siis raputa poti servale koputades liigne šokolaadi ära ja aseta küpsetuspaberile tahkuma.

Martsipanimassist kuulikesed


Fondüükahvliga on komme hea šokolaadi sisse pista!


Jäta kommid peale šokolaadiga katmist küpsetuspaberile tahkuma


Sellised näevad valmis kommid välja läbilõikes

Järgmisena tuleb küpsetada biskviit. Selle tegin järgmise retsepti järgi:
2 muna
0,2 dl kartulitärklist
0,75 dl nisujahu
0,75 dl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit

Eralda munakollased ja -valged üksteisest. Vahusta munavalged kergeks vahuks ja hakka lisama suhkrut. Nüüd vahusta veel kuni saad tugeva vahu. Klopi munakollased kergelt lahti (neid vahustada ei ole vaja!) ja sega siis õrnalt munavalgevahu hulka. Sega omavahel tärklis, jahu ja küpsetuspulber ning sõelu munavahu sisse. Tõsta spaatliga alt-üles tõstes kõik segamini ja vala siis küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi. Mina kasutasin väikest, 18 cm läbimõõduga koogivormi Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit kuni on ilusti kerkinud ja pealt kuldpruun. Eemalda vormist ja lase jahtuda.
Jahtunud biskviit lõika kolmeks ühepaksuseks kihiks.

Biskviit oli täpselt nii suur, et mahtus minu peopessa ära!

Biskviit peab küpsedes alt poolt kuldpruun ja “kumisev” jääma

Kreem:
250 g Mascarpone toorjuustu
200 ml vahukoort
100 g valget šokolaadi (saad ära kasutada ka selle osa, mis kommide katmisest üle jäi)
20 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1/2 sidruni mahla
1/4 sidruni koort
6 g želatiini+ 2 spl vett

Niisutamiseks:
135 ml mangomahla (sobib ka nt apelsinimahl)

Kreemi jaoks sega Mascarpone sisse vanillsuhkur, suhkur, sidrunikoor ja sidrunimahl. Vahusta koor ja sega mascarponesegu hulka. Sulata šokolaad, jahuta veidi ja lisa ka see kreemile. Paisuta želatiini vees ja sulata siis väikesel kuumusel. Lisa peene joana pidevalt segades kreemi sisse.

Tordi kokku panemiseks läheb vaja seda sama lahtikäivat vormi, kus sees biskviit sai küpsetatud. Vooderda jälle paberiga, et hiljem oleks kergem torti kätte saada. Aseta üks kiht biskviiti põhjaks ja niisuta 3 spl mahlaga. Järgmise kihina määri laiali 1/3 kreemist. Nüüd tee samamoodi kahe järgmise biskviidiga. Kõige peale jääb kreem. Lisasin esimesele kreemikihile peale ka mõned mustad sõstrad, kuid need võib vabalt ka ära jätta. Jäta siis kolmeks tunniks või üleöö külma tarduma.

Eemalda tort ettevaatlikult vormist ja tõsta ilusale alusele.

Viimistlemiseks:
100 g vahukoort
1 tl suhkrut

Pealispinna ja äärte viimistlemiseks vahusta koor suhkruga ja määri küljed ning muud vajalikud kohad.
Tordi peale raputasin mooniseemneid ja purustatud metspähkleid.
Kõige lõpuks asetasin tordile peale kaheksa sidruni-martsipanikommi.

Sulle võivad veel meeldida

2 kommentaari

  • Reply
    grete
    august 20, 2019 at 9:04 p.l.

    tegin biskviiti kahekordselt ja kreemi nii nagu retseptis ja biskviidi kogus oli niimoodi hea aga kreemi jäi palju üle(kasutasin seda sama kreemi ka koogi katmisel ja ei teinud selleks eraldi vahukoort ja ikka jäi palju kreemi üle) praegu seisab külmas ja ootan huviga 🙂

    • Reply
      admin
      august 25, 2019 at 1:49 p.l.

      Hei! Huvitav, et Sul kreemi nii palju alles jäi. Äkki said kreemikhid natuke õhemad kui mul? 🙂 Kuidas muidu kook välja tuli? 🙂

    Kommenteeri