Leib ja sai/ Soolane

Lameleivakesed kahe imelise juustuga

 Oi, kuidas ma tahaks, et sa tunneksid seda lõhna, kui need isuäratavad leivad ahjust välja tulevad! Mmmmm!
Lameleib ehk flatbread on üks eriliselt geniaalne leiutis. See valmib nagu võluväel vaid 20 minutiga, selle katte/ täidise osas on mustmiljon erinevat versiooni ja kõigele lisaks maitseb see kodutehtud leivake megahästi.
Mina tegin kahte moodi. Pooled leivakesed katsin enne ahju minekut hea ja paremaga. Teised küpsetasin eelnevalt kuival pannil mõlemalt poolt, lõikasin neile siis “tasku” sisse ja täitsin jälle hea kraamiga. Mõlemat pidi oivaline, aga see “tasku” variant meeldis mulle isiklikult kohe eriti palju.
Katte ja täidise osa au kuulub seekord Norra kvaliteetjuustudele.
Katteks kasutasin klassikalist pruuni Norra rahvusjuustu, mis on seal maal väga populaarne ja armastatud. Juustu tegemisel on kasutatud nii kitse- kui ka lehmapiima ja see on nii meeldivalt karamellise maitsega. Seda võiksin süüa kohe täitsa niisama, ilma ühegi lisandita! Ausalt!
Teise variandi puhul, kus ma lameleivakese keskelt pooleks lõikasin, kasutasin täidisena Kolibrie-Brie valgehallitusjuustu. See lehmapiimast valmistatud juust on ekstra pehme ja koorene. Sobib minu arvates iga ahju-või grillroa katteks ja veini kõrvale ei teeks ka paha. Brie juust sulas mu leivakese vahel nii isuäratavalt ära ja sobis teiste lisandite kaaslaseks suurepäraselt.
Ahjaa, need mõlemad juustud on muidugi Eesti suuremates poodides saadaval!
Lameleib e flatbread
Kogus: 8 tk
Vaja läheb:
400 g nisujahu
200 g täistera nisujahu
3/4 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
2 spl oliivõli
230 g hapukoort
230 ml tumedat õlu
Kate/ täidis:
Gudbrandsdalen– pruuni Norra rahvusjuustu
Kolibrie– Brie valgehallitusjuustu
tumedaid viinamarju
päikesekuivatatud tomateid
2 küüslauguküünt
Tee nii:
Sega omavahel mõlemad jahud, sool, küpsetuspulber ja sooda. Tee jahusegu keskele väike “lohk” ja vala sinna oliivõli, hapukoor ja õlu. Sega puulusikaga kuni kõik on segunenud. Tõsta siis kausist välja ja sõtku mõni minut jahusel laual. Moodusta 8 väikest tainapalli ja lase neil rätiku all 10 minutit puhata.
Nüüd võta 4 tainapalli ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta need lamedaks. Tilguta igale leivakesele peale veidi päikesekuivatatud tomatitest saadud õli, aseta peale hakitud tomatite tükid, poolitatud viinamarjad, 1/4 küüslauguküünt ja pruuni juustu tükid. Küpseta ahjus 190 kraadi juures 10-12 minutit kuni leivakesed on kuldsema jumega.

Leivakesed enne ahju minekut
..ja siis, kui juba ahjus käidud. Serveeri näiteks värske basiiliku ja tomatitega!
Ülejäänud 4 tainapalli vajuta samuti lamedaks ja küpseta kuival, mittenakkuvast materjalist kattega (teflon)pannil kaane all mõlemalt poolt 4-5 minutit. Lase siis veidi jahtuda ja lõika pikkupidi pooleks. Jäta alumine väike osa lahtilõikamata, et leivake oleks ikkagi ühes tükis. Täida siis iga leivake päikesekuivatatud tomatite, viinamarjade, küüslaugu ja ohtra Brie juustuga. Vajuta leival “klapp” kokku ja pane 5 minutiks 200 kraadi juurde ahju. Nii saab Brie juust leiva vahel mõnusalt ära sulada.
Just nii hea näeb see Brie juustuga küpsetatud leib välja

PS! Kui Sa teed neid leivakesi, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri