Koogid/ Toorkoogid ja vegan maiustused

Õuna-mandlipirukas ehk frangipane

Olen viimasel ajal päris palju katsetanud erinevaid versioone taimsetest küpsetistest ja kokku seganud uusi põnevaid retsepte. Nii ka seekord, kui valmis sai koduselt mahe õuna-mandlipirukas. Peenemalt võib seda nimetada ka frangipane, sest pirukat täidab külluslik mandlitäidis.

Pildil oleva piruka tegin küll veganversioonina, aga retseptis toon välja asendused, kus saad kasutada ka muna, võid ja koort.

Ja veel! Lisaks olen eriti õnnelik, et pirukapõhi õnnestus mul täitsa gluteenivaba teha. Tuleb küll arvestada, et tainas jääb pisut muredam kui muidu, aga minu arvates juba täitsa hästi 🙂

õuna-mandlipirukas

Õuna-mandlipirukas

Prindi retsept
By Portsjonit: 8-10 Valmistusaeg: 2 tundi Küpsetusaeg: 1 tund

Koostisosad

  • Põhi:
  • 100 g võid / 100 g taimset margariini
  • 90 g mandlijahu*
  • 50 g toortatrajahu*
  • 40 g maisijahu*
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna / 2 spl linaseemnejahu + u 6 spl vett
  • 1 spl suhkrut
  • ¼ tl soola
  • 0,5 dl vett
  • Täidis:
  • 125 g mandlijahu
  • 100 g Pähklinäpi mandleid
  • 4 muna / 8 spl linaseemnejahu + u 270 ml vett
  • 170 g võid / 170 g margariini
  • 1 tl vaniljepastat
  • 1 tl kaneeli
  • 275 ml 10%-list koort / kaerapiima
  • 75 g kookospalmisuhkrut
  • 3-4 õuna

Juhised

1

Sega omavahel kõik jahud, sool, suhkur ja küpsetuspulber.

2

Lisa toasoe või/margariin, muna/linaseemne-veesegu ja vesi.

3

Sega kõik ühtlaseks tainaks.

4

Suru tainas võiga määritud pirukavormi (24-26 cm läbimõõduga) põhja ja äärtesse.

5

Hoia 20 min külmkapis.

6

Toesta tainaääred fooliumiga ja eelküpseta põhja 200 kraadi juures 7-8 minutit.

7

Täidise valmistamiseks vahusta omavahel muna/linaseemnejahu-veesegu, või/margariin ja suhkur.

8

Lisa mandlijahu, piim, vanilje ja kaneel.

9

Vala täidis põhjale ja puista peale mandlid.

10

Viiluta õunad ja säti kõige peale.

11

Küpseta 165 kraadises ahjus 50-60 minutit kuni keskelt on pirukas enam-vähem hüübinud, aga kergelt veel võbeleb.

Notes

*Kui Sulle pole oluline, et kook on gluteenivaba, saad kõik jahud asendada tavalise nisujahuga. Sel juhul on kogus 150 g.

õuna-mandlipirukas

PS! Kui sa teed seda pirukat, siis ära unusta #koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri