Küpsised

Õunaküpsised mandlijahu ja kurkumiga

Sügise saabudes hakkab üha tihedamini ahjust välja tulema erinevaid küpsetisi õuntega.. Seekord aga mitte õunakook, vaid hoopis õunaküpsised! Kurkumiga!

Minu isa hea sõber Aldo on üks tore toidugurmaan ja mul vedas, sest ta tõi mulle reisilt midagi väga erilist- Eestis veel üsna vähestes kohtades saada olevat värsket kurkumijuurt. Ma pakkisin selle suve alguses hoolikalt ära ja pistsin sügavkülma ootama aega, mil jõuaksin sellest midagi põnevat valmistada.

Kurkumijuur oma kuju poolest sarnaneb ingverijuurele. Polegi ime, nad on ju sugulased!

Kurkumit müüakse tavaliselt pulbrina, kurkumijuur nii levinud veel pole. Selle häid omadusi on tohutult palju. Näiteks on sellel looduslikult oranžil vürtsil põletikuvastane ja valuvaigistav toime. 

Kurkum aitab köha vastu, parandab seedimist ja puhastab verd. Külmetushaigused saad samuti kurkumiga eemal hoida, sellest endale vütsikat teed valmistades.

Kurkum on rohkem tuntud soolaste toitude maitsestajana, kuid minu arvates sobib igati hästi ka magusaga.
Riivitud kujul võib selle oma ereoranzi värvuse poolest segamini ajada peenelt riivitud porgandiga

Kuna suvi nagu ikka oli üks meeletult kiire aeg, siis unustasin selle ilusa oranži vürtsi paariks kuuks sügavkülma.. ja nüüd alles hiljuti, kui külmikust midagi otsisin, paistis see mulle õnneks silma. Lõpuks ma võtsin kurkumi välja ja otsustasin sellest midagi maitsvat valmistada!

Nendele küpsistele lähenesin täitsa tervislikult. Kasutasin rafineerimata toorsuhkrut, täisterajahu ja pooleldi mandlijahu. Küpsised on laktoosivabad, sest rasvainena on kasutatud vaid natuke oliiviõli. Selleks, et neid ka gluteenivabaks saada, võid täistera nisujahu täielikult mandlijahu või mõnu muu pähklijahu/tatrajahuga asendada.

Tänu õunale on küpsised mõnusalt mahlased ja kurkum teeb need nii hõrguks ja eriliseks!
Tasub proovida!

NB! Kui sul pole võimalik kuskilt kurkumijuurt saada, siis kasuta kurkumipulbrit. Kurkumipulbrit kulub sul koguseliselt 2/3 osa vähem kui värskelt riivitud kurkumijuurt.

Kogus: 15-17 tk

Vaja läheb:

175 g õunakuubikuid (vaja läheb kahte keskmist õuna)
2 tl värskelt riivitud kurkumit
1 tl värskelt riivitud ingverit
60 g mandlijahu
100 g täistera nisujahu
40 g röstitud mandlilaaste*
1 tl vanillisuhkrut
1 tl soodat
1/4 tl soola
1 muna
100 g toorsuhkrut
2 spl oliiviõli

*Rösti tavalisi mandlilaaste 180 kraadises ahjus ca 7-8 minutit kuni on kergelt pruunikad.

Sega omavahel mandlijahu, täistera nisujahu, röstitud mandlilaastud, sooda, sool ja vanillisuhkur.
Vahusta muna koos suhkruga ja lisa õli.

Sega väikesed õunakuubikud riivitud kurkumi, ingveri ja sidrunimahlaga.

Nüüd sega kõik ained omavahel ühtlaseks massiks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed küpsiseportsud ja küpseta neid siis 160 kraadises ahjus 10-12 minutit. Lase küpsistel 10 minutit plaadi peal jahtuda ja proovi siis neid erilisi maiuseid.

PS! Kui Sa teed neid küpsiseid, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri