Küpsised

Küpsised “Kreeka pähkel”

Selle nõukaaegse pähklirauaga, mis kindlasti veel tänapäevalgi paljude perede köögikapi kõige tagumises nurgas olemas on, saab küpsetada imelisi küpsiseid! Mina mäletan neid ajast, kui olin ikka väga pisike ja kui mu vanaema mulle neid küpsetas. Millegipärast ununesid need Kreeka pähkli kujulised küpsised mul vahepeal täiesti ära ja kuhugi olid ära kadunud ka austatud pähklirauad.

Nüüd mul avanes jälle võimalus! Tõeliselt nostalgilised ja niivõrd maitsvad!
See õige lapsepõlve maik!


Selleks, et pähklikesed saavutaksid maitse osas oma täieliku tipptaseme, lase neil kindlasti üleöö külmkapis seista. Vot siis on see kõigekõigem!

Küpsetamist ja muud mässamist on küll natuke rohkem kui tavaliselt, aga see aeg tasub end ära.
Aega hoiab kokku see, et poodides on olemas juba valmis keedetud kondenspiim ja enam ei pea pähklikeste täidise valmistamiseks mitu tundi kondenspiima keetma.

Allpool kirjeldatud kogustega tuleb neid pähklikesi ikka päris palju, kuskil 60 tk, niiet soovi korral vähenda tainakogust.

Vaja läheb:
Pähklikoored:

200 g võid
1 dl suhkrut
2 muna
6 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola

Pähkli tuum:

2 topsi JAANI keedetud kondenspiima

Kõigepealt valmista tainas. Vahusta toasoe või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Sega omavahel jahu, sool ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu võivahu hulka. Sega kiirelt ühtlaseks massiks, tainast liigselt sõtkumata ja lase 1 tund külmas olla.

Määri pähkliraua pesad õli või võiga kokku ja pista igasse auku väike tainapallike. Tõsta teine pähkliraua pool peale ja küpseta pliidi peal keskmise kuumuse juures kuni pähklikoored on saavutanud kuldpruuni jume. Vahepeal vaheta poolt ja piilu, kas on juba piisavalt pruunid. Aita noaotsaga koored vormist lahti ja jäta jahtuma. Arvesta, et paar esimest korda võib untsu minna, sest ei taju veel täpselt küpsetusaega ja ka tainakogust, mida pähkliraua aukudesse panna. Siiski pusi edasi, sest varsti oled juba vilunud pähklimeister.

Jahtunud kuldsed pähklikoore mõlemad pooled täida nüüd keedetud kondenspiimaga ja “kleebi” omavahel kokku. Kui üldse ei kannata, siis söö kohe, kuid tea, et järgmisel päeval maitsevad need maiused veel paremini!

PS! Kui sa nüüd avastad, et sul ja isegi su vanaemal või naabril ei ole seda pähklirauda, aga sa ikkagi hirmsasti tahaksid neid karamellise täidisega küpsiseid, siis siin on sulle üks lihtne ja kiire alternatiiv.

Kasuta täpselt sama tainast nagu ülal kirjeldatud pähklikeste puhulgi, kuid rulli see kergelt jahusel laual laiali ja lõika tähekese, südame või muu kujulise vormiga küpsised. Soovitan teha väiksem kogus tainast, sest muidu võidki neid vormima jääda 🙂 Aseta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 190 kraadi juures 5 minutit. Lase jahtuda ja määri kahe küpsise vahele keedetud kondenspiima.

Sulle võivad veel meeldida

4 kommentaari

  • Reply
    Kodulehe tegemine
    jaanuar 30, 2015 at 9:44 e.l.

    Väga head on ! 😉

  • Reply
    rebane
    veebruar 3, 2015 at 8:40 e.l.

    ..ja suu jookseb vett 🙂

  • Reply
    Iweb
    märts 23, 2021 at 10:35 e.l.

    Vaatasin pilte ja tundsin nälga(

    • Reply
      admin
      märts 23, 2021 at 10:39 e.l.

      😀 nii tore, siis suutsin isuäratavad pildid teha!

    Kommenteeri