Küpsised

Mandlijahu- banaaniküpsised

Esimest korda proovisin küpsetada täiesti gluteenivabalt ja täiesti laktoosivabalt ehk midagi paleo toitumise reegleid järgides. Pean tunnistama, et mul oli selliste küpsetiste vastu kahtlane eelarvamus ning arvasin, et need saavad olla vaid midagi kuiva ja maitsetut. Nüüd pean aga vastupidist väitma!
Tundub, et valge suhkur, palju võid ja valget jahu ei olegi need, mis ühest koogist koogi teeb 🙂

See katsetus tõestas mulle minus veidi tagaplaanile jäänud teadmist, et siin ilmas on tegelikult nii palju võimalusi, kuidas maiustada ka palju tervislikumalt ja seejuures ei pea loobuma meelierutavatest maitsetest ning isuäratavatest kooslustest. Just selle viimase pärast polnudki ma julgenud varem eriti selliste küpsetistega eksperimenteerida. Nüüd tahan ka selles suunas avastada kõikvõimalikud maitsvad kooslused ning sellepärast hakkab siia blogisse ilmuma nüüd ka rohkem gluteeni- ja laktoosivabasid hõrgutisi!

Nende küpsiste tegemisel kasutasin mandlijahu. Mandlijahu sisaldab kümme korda rohkem kaltsiumit ja magneesiumit kui nisujahu. Sellel on mõnus aromaatne ja natuke magus maitse, mis teeb küpsetised mahlaseks ja maitsvaks.

Ma pole tegelikult kindel, kas neid siin saab üldse küpsisteks nimetada.. Pigem on need nagu pätsikesed või lihtsalt väikesed koogikesed, aga see polegi nii oluline! Nii head on!

14 tk

Vaja läheb:

200 g mandlijahu
2 spl Kreeka pähkleid
2 spl mandlilaaste
1,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl soodat
veidi soola
3 spl kookospalmi suhkrut
1 banaan
1 muna
65 ml oliivõli

Püreesta üks suuremat sorti banaan. Vahusta banaanipüree hulka muna, suhkur ja õli. Sega omavahel mandlijahu, ingver, sool, sooda. Haki Kreeka pähklid pisut peenemaks ja lisa ka need koos mandlilaastudega.
Vala banaanisegu kuivainete hulka ja sega kõik ühtlaseks,
Tõsta lusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed tainaportsud. Jäta portsude vahele ka pisut kerkimisruumi. Küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit kuni küpsised on kuldpruunid ja keskele pistetud puutikk jääb kuivaks.

Need tervislikud küpsised on üks eriti mõnus viis, millega oma hommikut alustada!

 

 

 

 

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri