Koogid/ Küpsised/ Toorkoogid ja vegan maiustused

Šokolaadisalaami

Kuna üha rohkem pöörduvad mu poole inimesed sooviga saada häid ideid tervislikemate, seal hulgas taimsete ja gluteenivabade kookide tegemisel, olen hakanud ka ise just selliste poole rohkem huvi üles näitama. See on minu arvates nii tore, et inimesed tahavad aina teadlikumalt toituda ja peavad üha rohkem oluliseks, millest nende toit on valmistatud. Sellest tulenevalt jagan teiega allpool seda mõnusalt lihtsat, taimset ja gluteenivaba šokolaadisalaami retsepti 🙂

Kui natuke rohkem süveneda ja erinevaid retsepte katsetada, tuleb välja, et kõiki loomseid toiduaineid on võimalik vägagi edukalt asendada. Kui alguses tundus mu jaoks müstika, kuidas asendada koogi sees muna, mis tavaliselt ju kogu selle hea ja maitsva olluse nii öelda kokku seob, siis nüüd olen avastanud lausa mitu varianti, mida kasutada.

Tuleb välja, et kui chia seemned või linaseemned peeneks jahuks jahvatada ja siis veega ära segada, saad tulemuseks sellise kergelt kleepuva massi, mida saab kookides edukalt muna asemel kasutada. Toimib nii külmade kui küpsetatud kookide puhul.

Selle koogi nimetan salaamiks, sest selle välimus lihtsalt meenutab salaamivorsti. Välimuse poole pealt võib-olla tuleb sul siin ka kuulus kirju koer meelde. Maitse osas pole neil siin salaamiga nüüd küll mingeid sarnasusi 🙂
Rohkelt ideid selleks salaamikoogiks sain Pinterestist.

Kasutasin selle koogi tegemiseks enda valmistatud taimsest piparkoogitainast küpsetatud piparkooke, kuid võid siin vabalt kasutada ka mingeid teisi veganküpsiseid. Goji marjade ja aprikooside asemel sega julgelt sisse ka muid kuivatatud marju/puuvilju, mis sul parasjagu kodus olemas on.

Viiluke seda jõulumekiga “šokolaadisalaamit” maitseb tummiselt, täpselt paras amps uhkema jõulusöömaaja lõpetuseks või lihtsalt väikeseks naudinguhetkeks kohvi kõrvale.


Šokolaadine jõulusalaami

Prindi retsept
By Portsjonit: 10-12 Valmistusaeg: 1 tund

Koostisosad

  • 200 g vegan küpsiseid (kasutasin enda valmistatud piparkooke)
  • 125 g musti ube (konserveeritud mustad oad vees)
  • 100 g datleid
  • 40 g linaseemneid + 80 ml vett
  • 50 g kookosõli (vajadusel)
  • 50 g magustamata kakaod
  • 60 g tumedat šokolaadi
  • 50 g kuivatatud aprikoose
  • 50 g toortatart + 75 ml vett
  • 30 g goji marju
  • 1/4 tl soola
  • 1 spl toorsuhkrut

Juhised

1

Jahvata linaseemned peeneks jahuks.

2

Sega linaseemnejahu veega ja jäta seisma.

3

Sega ka toortatar veega ja jäta paisuma.

4

Sulata vesivannil šokolaad.

5

Purusta köögikombainis küpsised, mustad oad, datlid, kakao ja sool.

6

Lisa hulka sulašokolaad ja linaseemnesegu. Lisa ka kookosõli kui segu on liiga kuiv.

7

Töötle veel korra köögikombainis kõik segamini.

8

Nüüd sega hulka veest nõrutatud tatar, hakitud aprikoositükid ja goji marjad.

9

Tee koogimass kaheks võrdseks osaks ja keera rulli.

10

Mätsi need küpsetuspaberi sisse ja hoia vähemalt 45 minutit külmas.

11

Jahvata toorsuhkur blenderis tuhksuhkruks, et saaksid täitsa heleda pulbri.

12

Hõõru nüüd tuhksuhkruga mõlemad "vorstid" üle ja keri soovi korral pael ümber nii, et need meenutaksid salaamit :))

PS! Kui Sa teed seda kooki, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri