Muu

Naturaalselt värvitud lihavõttemunad

lihavõttemunad

Ausalt öeldes pole ma ise juba mitu aastat lihavõttemune värvinud, sest lihtsalt muid toimetusi on kogu aeg nii palju olnud. Nüüd, kus seoses eriolukorraga on mul toidukoolituste läbiviimised hetkel ära jäänud ja aega erinevateks loometegevusteks rohkem, tuli suur munadevärvimistuhin juba mõnda aega tagasi peale. 🙂 Üldse on see olukord mind õpetanud olema rohkem leidlikum, märkama ja väärtustama lihtsaid asju enda ümber. Ehk siis sel aastal tähistan lihavõttepühi eriti pikalt ja põhjalikult. 🙂

Minu põhimõte värvimise juures oli see, et kõik värvid tuleksid naturaalsel kujul. Sibulakoortega olen mune varemgi värvinud, kuid muid naturaalseid materjale nagu näiteks punane kapsas ja kurkum polnud kasutanud. Natuke eeltööd internetis ja avastasin mitmeid ideid, millega ja kuidas ägedaid värve ning mustreid saavutada.

lihavõttemunad

Tegin ka mõned apsakad, mida järgmisel korral kindlasti väldin, näiteks ei tasu kurkumiga ja peediga vette üleöö mune ligunema jätta, sest tuli välja, et liiga pikalt ligunedes hakkab värv hoopiski maha tulema. Või tegin ma midagi valesti, kes seda teab. Eks see on üks katsetamisevärk. Mustika ja punase kapsaga jäi aga värv munadele seda intensiivsem, mida kauem lasin vees olla.

Munade leotusveele tasub lisada natuke äädikat, et värv paremini peale jääks. Nende kogustega, mis mul siin kirjas, tegin mina igat värvi 2-3 muna.

Loodan, et saad siit inspiratsiooni ka enda kodus mõnusa lihavõttemeeleolu loomiseks. 🙂 Tasub proovida ja katsetada, sest vaid nii avastame kõige ilusamad mustrid! Anna mulle siis teada, kuidas Sul välja tuli 😉

Lihavõttemunad

Prindi retsept
By Portsjonit: 10-20 muna

Koostisosad

  • Värviks:
  • 2 sibula koored
  • 300 g punane kapsast
  • 150 g metsmustikad
  • 1 väike peet
  • 3 tl jahvatatud kurkumit
  • 3 tl matcha (rohelise tee pulber)
  • Mustrite tegemiseks:
  • peterselli
  • riisi
  • Veel:
  • valgeid mune
  • söögiäädikat (5%)

Juhised

1

Sibulakoortega värvimine: Koori sibulatelt suuremad kooretükid. Aseta koored väikese marlitükki peale ja mähi 2-3 muna korralikult koorte sisse. Seo õrnalt naturaalse paelaga kinni. Aja väikeses potis u 1 liiter vett keema ja keeda mune 10-12 minutit. Võta munad keeduveest välja ja jäta see vesi jahtuma. Ehmata mune külmas vees. Lisa sibulast kuldseks värvunud leigesse keeduvette 3 spl äädikat ja lase munadel veel 30 minutit seal liguneda, nii saavad need intensiivsema tooni.

2

Punase kapsaga värvimine: Haki kapsas ribadeks, pane potti ja vala peale u 1 liiter vett. Keeda u 10 minutit, et vesi saaks kapsast siniseks värvuda. Eemalda nüüd kapsas ja aseta vette munad. Keeda 10-12 minutit. Võta munad keeduveest välja ja jäta see vesi jahtuma. Ehmata mune külmas vees. Lisa kapsast siniseks värvunud leigesse keeduvette 3 spl äädikat ja lase munadel veel 30 minutit seal liguneda, nii saavad need intensiivsema tooni.

3

Mustikatega värvimine: Pane mustikad väikesesse potti ja vala peale u 1 liiter vett. Keeda u 10 minutit, et vesi saaks mustikast siniseks värvuda. Eemalda nüüd suurem osa mustikatest ja aseta vette munad. Keeda 10-12 minutit. Võta munad keeduveest välja ja jäta see vesi jahtuma. Ehmata mune külmas vees. Lisa mustikatest siniseks värvunud leigesse keeduvette 3 spl äädikat ja lase munadel veel 30 minutit seal liguneda, nii saavad need intensiivsema tooni. Eriti tumeda tulemuse jaoks võid jätta ka üleöö ligunema.

4

Peediga värvimine: Koori (mina tegin siin vea ja jätsin koore peale, sellepärast jäi vesi natuke pruunikaks) ja haki peet tükkideks, pane potti ja vala peale u 1 liiter vett. Keeda u 10 minutit, et vesi saaks peediks roosaks värvuda. Eemalda nüüd peet ja aseta vette munad. Keeda 10-12 minutit. Võta munad keeduveest välja ja jäta see vesi jahtuma. Ehmata mune külmas vees. Lisa peedist roosaks värvunud leigesse keeduvette 3 spl äädikat ja lase munadel veel 30 minutit seal liguneda, nii saavad need intensiivsema tooni.

5

Kurkumiga värvimine: Pane kurkum väikesesse potti ja vala peale u 1 liiter vett. Aja vesi keema ja aseta vette munad. Keeda 10-12 minutit. Võta munad keeduveest välja ja jäta see vesi jahtuma. Ehmata mune külmas vees. Lisa kurkumist kollaseks värvunud leigesse keeduvette 3 spl äädikat ja lase munadel veel 30 minutit seal liguneda, nii saavad need intensiivsema tooni.

6

Matchaga värvimine: Pane matcha väikesesse potti ja vala peale u 1 liiter vett. Aja vesi keema ja aseta vette munad. Keeda 10-12 minutit. Võta munad keeduveest välja ja jäta see vesi jahtuma. Ehmata mune külmas vees. Lisa matchast roheliseks värvunud leigesse keeduvette 3 spl äädikat ja lase munadel veel 30 minutit seal liguneda, nii saavad need intensiivsema tooni.

  • lihavõttemunad
  • lihavõttemunad

Mustrite tegemiseks mässi muna marlitüki sisse ja pane mähisesse ka petersellileht või 1 spl riisiterasid. Seo naturaalse paelaga kinni ja keeda siis näiteks mustikavees.

lihavõttemunad

Sellised mõnusad mustrid saadki, kui lisad marli sisse petersellilehti või riisi. Iga muna tuleb täiesti unikaalne ja erineva mustriga – nii äge!

lihavõttemunad
lihavõttemunad

Minu lemmikuteks said just need, mustikatega värvitud munad. Mõndasid hoidsin kauem, teisi jälle vähem mustikavees, nii sain erinevate toonidega, kuid sama tonaalsusega- IMEILUSAD munad. 🙂

lihavõttemunad

PS! Kui Sa said sellest postitusest inspiratsiooni, siis jaga seda ka sõbraga, märgi enda lihavõttepildil @koogikontor #koogikontor. Mul oleks hea meel, kui näeksin, millised lihavõttemunad Sul välja tulid!♡♡♡

Sulle võivad veel meeldida

4 kommentaari

  • Reply
    Kaare
    aprill 4, 2020 at 10:36 e.l.

    Ma pole ka nii ammu ise mune värvinud. Riisikad ja petersellikad on üliägedad ja sibulakooremunad on alati armsad, sest meenutavad mu vanaemasid 🙂 Mul mustikad otsas, aga sügavkülmas on arooniaid! Proovin nendega!

    • Reply
      admin
      aprill 4, 2020 at 11:27 e.l.

      Jaaa, ma olin ka sellest riisiga tekkinud mustrist vaimustuses :). Oh kui tore, arooniad peaks ju ka täitsa hästi värvima. Anna siis märku, kuidas sul välja tulid 😉

  • Reply
    Sille
    aprill 8, 2020 at 12:55 p.l.

    Vau! Google tõi mind täna esimest korda Sinu koogikontori lehele ja ma olen nii võlutud – nii vahvad retseptid ja vapustavalt ilusad pildid retsepte saatmas. Ei suuda esimese hooga isegi välja valida, millist retsepti nendeks lihavõteteks proovida. 🙂 Lisaks proovime kodus lapsega kindlasti kurkumi ja mustikatega mune värvida, sain siit igal juhul terveks nädalalõpuks sületäie inspiratsiooni. ❤️

    • Reply
      admin
      aprill 9, 2020 at 4:45 p.l.

      Hei, Sille! Tegid mu tuju niii rõõmsaks, aitäh Sulle! Mõnusaid lihavõttepühi 🙂

    Kommenteeri