Muu

Vaarika-juustukook halvaaga

Jõulud on külluse aeg, millal juba toitude poolest kokku ei hoita. Minnakse vanaemade-vanaisade juurde, kes on juba nädalaid valmistunud jõululaupäevaks, mil lapsed ja lapselapsed lõpuks külla tulevad. Ikka ja jälle on traditsioonilised hapukapsad, verivorst, pohlamoos, seapraad ja kartul. Tihti ei puudu ka sült, rosolje või kasukaski… kõik need vanad eesti rahvustoidud. Vahet pole, et igal aastal üks ja see sama, need maitsevad nii nostalgiliselt ja ilma nendeta, ei ole ega tule seda õiget jõulutunnet. Sellised toidud kurnavad küll meie keha, kuid kui enne ja pärast söömaaega metsas ühe mõnusa suusaringi teha saab, siis ei pea suuri süümepiinu tundma.

Magusroog on aga juba mitmeid aastaid minu kätte usaldatud, niiet selle puhul me mingitest traditsioonidest kinni ei pea, sest mina üldjuhul ühte kooki kaks korda ei tee.. kui siis ainult juhul, et see maitseb ikka meeletult hästi.

Seekordne kook sai jõuludele kohaselt külluslik ja rammus. Kusjuures halvaa annab juustukoogile palju juurde.

Vaja läheb:
Põhi:
200 g Digestive’i küpsiseid
85 g võid

Kate:
600 g toorjuustu
250 g hapukoort
4 muna
2 dl suhkrut
2 tl vaniljeekstarkti
50 g halvaad
5 dl külmutatud vaarikaid
100 g valget šokolaadi

Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru küpsisemass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (24cm) põhja ja pane katte segamise ajaks külma. Sega toasoe toorjuust hapukoore, suhkru ja vaniljeekstarktiga. Lisa ükshaaval vahustades toasoojad munad. Murenda halvaa ja sega koos 2/3 vaarikatega teiste ainete hulka. Vala kogu mass küpsisepõhjale ja aseta peale ülejäänud vaarikad. Küpseta kooki 160 kraadi juures tund aega. Jahuta ja hoia järgmise päevani külmkapis. Kaunista kook sulatatud valge šokolaadi ja sidrunikoorega.

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri