Toidufotograafia

Toidufotograafia ja -stilistika nipid

Toidufotode tegemine on mu tõeliselt suur kirg. Kui ma pole saanud paar päeva ühte isuäratavat toidufotot teha, tunnen justkui suurt nälga, sest nende tegemise juures saan enda sees oleva inspiratsiooni täielikult valla lasta. See toidab mind! Ja no nii vahva on pärast neid pilte töödelda ja lõpptulemust ka teistega jagada!

Toidufotograafia juurde kuulub suures osas ka stilistika ehk see, kuidas oma toidu pildile sätid. Oluline on jälgida, mis on toidule taustaks, selle ümber, peal, ääres, all ja kõrval. Silmal on pilti parem vaadata, kui tekib ühtne tervik ja ka detailid on paigas.

Panin kokku mõned olulisemad tähelepanekud ja nipid, mida ise toitu pildistades jälgin. Ilmselt saab see postitus aja jooksul lisa, sest pidevalt tuleb uusi ideid ja avastusi, kuidas veelgi isuäratavamaid pilte teha.

Nr 1 Pildista naturaalse valgusega

Valgus mängib pildistamise juures kõige suuremat rolli. Sõna “fotograafia” tuleb kreeka keelest ja tähendabki valgusega joonistamist.

Kui vähegi võimalik, pildistan alati akna all, kuhu paistab õuest kõige rohkem loomulikku valgust või siis hoopis õues. Päevavalgusega jääb toit oluliselt isuäratavam ja ilusam.

Tehislikult päevavalguse saavutamine nõuab kvaliteetset ja kallist varustust, seega on algajal toidufotograafil kasulik just naturaalse valgusega pildistada.

Oluline on teada, et erinevatel kellaaegadel on täiesti erinev valgus, sest hommikul, päeval ja õhtul on päike ju erineval kõrgusel. Sellest tulenevalt jäävad päikeselisel hommikul heledama valgusega ja õhtupoolikul soojema valgusega pildid. Talvisel ajal on keerulisem pildistamist ajastada, sest siis kipub valgust eriti väheseks jääma ja pildistan siis enamasti ajavahemikus 11-14.

Nr 2 Kasuta ägedaid taustasid ja pindasid 

Mulle meeldib pildistamisel kasutada puidust laudasid, mis on vanad, kulunud ja “räägivad” oma loo. Vanad puidust pinnad tekitavad mõnusalt rustikaalse ilme.

Kulunud ilmega pildistamisaluse saad endale ise teha, kui ostad ehitusmaterjalide kauplusest puidust plaadi/lauad ja nühid neid liivapaberiga nii “vanaks” kui tahad. Võid “koiaukudeks” mõnda kohta ka noaga täkkeid sisse teha.

Võid pildistamisaluse ka mõne ägeda tooniga ära värvida ja siis jälle liivapaberiga lihvida nii, et värv hakkaks veidi kooruma ja tekiks kulunud mulje. Valge värv jääb näiteks väga efektne.

Lisaks puidust pindadele meeldib mulle pildistada helehalli marmori peal, mis on neutraalne ja sobilik mistahes toote või toidu pildistamiseks.

 

Nr 3 Kasuta värsket toorainet ja tee toit valmis vahetult enne pildistamist

Eriti oluline on see värskete marjade ja kõiksugu roheliste salatite ja maitsetaimede kasutamisel. Üks roheline närtsinud piparmündileheke võib kogu pildi ära rikkuda ja eriti hästi tuleb see esile just siis, kui näed seda pilti arvutist, reaalses olukorras see nii palju ei häirigi.

Ma ei soovita pildistada koogitükki, mis on mitu päeva vana ja võib olla juba äärtest kuivanud. Kuigi töötlusega saab toitu värskemaks ja ilusamaks tuunida, siis ei anna see tihti ikkagi soovitud tulemust ning pilt jääb ahvatlevam kui modelliks on värskelt valminud toit.

Nr 4 Otsi välja põnevad köögirätikud ja vanad söögiriistad

Ka loomulikus olukorras on ju taldriku/kausi kõrval laua peal mõni lusikas, kahvel või nuga ja tihti jääb ka köögirätik lauale. Tekita lauale nii öelda elegantne lohakus. Pane köögirätik kortsu ja taldriku/kausi kõrvale meelega mõni “kogemata kukkunud” pähkel, mari või muu pudi. Nii on põnevam ja pilt tundub realistlikum.

Olen vanaemate kappides sorinud ja leidnud nii palju lahedaid vanu nõusid ja köögirätikuid- pitsilisi, triibulisi, ruudulisi ja mummulisi. Kõik need saan vastavalt stiilile oma piltide peal ära kasutada.

Palju põnevat kraami leiab ka taaskasutuskeskustest ja vanavara laatadelt. Minu suur lemmik on Sõbralt sõbrale kauplused.

Nr 5 Katseta erinevaid pildistamisnurki

Ilmselt muutub sulle endalegi igavaks pildstada alati ühe ja sama nurga alt. Katseta erinevat moodi.

Levinumad pildistamisnurgad on:

45° – kõige loomulik nurk, just selline nagu inimene tavaolukorras vaatab;

90° – hea kasutada siis, kui laual on palju erineva kõrgusega toite ja rekvisiite;

0-25° – kasulik siis, kui on vaja jäädvustada detaile või näiteks tootefotode puhul.

Minu lemmikuks on kujunenud 90° ehk nii, et kaamera on suunatud otse ülevalt alla, sest siis ma ei pea mõtlema kõrval olevale taustale ja saan keskenduda ainult pildistatavale toidule.

Nr 6 Proovi toit pildile seada pigem korrapäratult, jälgi näiteks “S- kuju reeglit”

Silmal on loomulikum ja usutavam vaadata toidupilti, kus toit oleks seal justkui juhuslikult. Jälgi stilistika poole peal näiteks J-, U- õi S- kuju reeglit. Näidispildilt saad ehk rohkem aru, mida mõtlen.

Nr 7 Enne pildistamist mõtle, kus seda pilti kasutama hakkad

Tasub mõelda, kas teha oma pilt vertikaalses või horisontaalses asendis. Näiteks kui kasutad pilti Instagramis postitamiseks, siis tee pilt vertikaalselt, sest Insta feedis jäävad püstised pildid suuremalt.

Kui pildistad aga Facebooki kaanefotot, siis pildista kindlasti horisontaalses asendis. Samuti tasub arvestada sellega, et kui pildistad reklaampilti, kuhu peale on vaja hiljem ka mingi tekst kirjutada, siis jäta pildile selle teksti jaoks vaba ruumi.

 

Nr 8 Valmista endale ise reflektor

Parema tulemuse saavutamiseks on mõnikord vaja valgust toidule peegeldada. Selle jaoks tee endale kodustest materjalidest lihtne reflektor. Kleebi pappalusele fooliumiriba või kasuta jäätiste jaoks mõeldud külmakotti, mis on seestpoolt sarnane fooliumile. Reflektor suuna sinna poole, kust tuleb valgus.

Nr 9 Kasuta statiivi

Tunnistan, et alati ei viitsi kaamerat statiivile panna ja lihtsam tundub käest pildistada. Kuid kõige teravamad pildid tulevad ikkagi statiivi kasutades, kui kaamera on kindlalt fikseeritud ja värisev käsi ei sega.

Nr 10 Mine oma mugavustsoonist välja ja pildista vahelduseks ka looduses

Nii inspireeriv ja ilus on tekitada kuskile looduskaunisse kohta üks mõnus piknik. Kutsu sõbrad kaasa, otsi välja oma lemmikud tassid/taldrikud, piknikukorv ja termos. Küpseta midagi hästi isuäratavat ja võta kaasa ka kuum kohv, kakao või tee. Sul läheb vaja ka ühte koduse meeleoluga piknikutekikest. Mine kas metsa, mere äärde või hoopis rappa. Eriti äge on loodusesse pildistama minna päikesetõusu ajal, mil valgus jääb tõeliselt soe ja mõnus.

Nr 11 Pildista RAW formaadis ja töötle oma pilte, et saavutada paremad värvid ja sügavus

RAW formaadis pildistades on sul järeltöötluses rohkem võimalusi. Saad näiteks pildile vajalikku valgust juurde keerata, ilma et pildi kvaliteet langeks. Samuti saad lisada kontrasti ja vajalikud värvid esile tuua. Mina kasutan töötluseks Adobe Lightroom’i, kus on seda väga lihtne teha. Adobe Lightroomi saad endale 7 päevaks tasuta alla laadida siit.

Enne ja pärast töötlust

Nr 12 Harjuta, harjuta, harjuta

Mitte ükski teine viis ei tee sind paremaks fotograafiks kui harjutamine ja erinevat moodi katsetamine! Jälgi ka teisi samal alal tegutsejaid ja vaata, mis nad teistmoodi teevad. Kindlasti on ühed suuremaetest inspiratsiooniallikatest on Instagram ja Pinterest , kust saad pildistamiseks lõputult palju häid ideid.

 

Kui Sul tekkis toidufotograafia vastu suurem huvi ja tahaksid seda ala täpsemalt õppida, siis kutsun Sind põhjalikule toidufotograafia ja -stilistika koolitusele. Küsi pakkumist!

 

PS! Said siit mõne hea nipi, mida kasutada? Ära unusta pilti hashtagiga #koogikontor jagada. Mul oleks hea meel, kui näeksin Su ilusaid toidupilte! 🙂

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri