Koogid

Mustsõstra-mascarponekook beseekattega

Hoiatus! See kooslus on sõltuvusttekitavalt hea, lausa nii, et enne ei saa kohe üldse rahu, kui kook otsas.

Kui peaks sõstarde top 3 valima, siis minu puhul on esimesel kohal ilma pikemalt mõtlemata mustsõstar. Oma sügava maitsenüansi ja lummava lõhna poolest võidab see mari igal aastal mu südame.

Kuna juulikuus on ju põõsastel marjadega päris hea seis, siis ei saanud ma nädalavahetusel maakodus käies kuidagi koogi tegemisest loobuda. Ja ega ei tahtnudki.

See retsept sündis jälle kuidagi täitsa juhuslikult, aga kokku tuli midagi pööraselt maitsvat.

Tummise mustsõstra hapukus ja õhulise besee magusus on minu arvates üks paremaid koosluseid üldse. Need lihtsalt tasakaalustavad üksteist suurepäraselt. Mascarpone muudab täidise mahedamaks ja kreemjamaks, et sõstrad oma konkreetsuse ja hapukusega liialt domineerima ei jääks.

Soovitan kindlasti proovida, ma suht kindel, et sulle meeldib see ka! 🙂

Mustsõstra-mascarponekook beseekattega

Prindi retsept
By Portsjonit: 8 Valmistusaeg: 2 tundi Küpsetusaeg: 45 min

Koostisosad

  • Põhi:
  • 60 g täistera nisujahu
  • 120 g maisijahu
  • 50 g kreeka pähkleid
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 100 g võid
  • 2 spl külma vett
  • Täidis:
  • 500 g mustsõstraid
  • 50 g suhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 2 spl maisitärklist
  • 250 g mascarpone kreemjuustu
  • 3 spl maisijahu
  • 1 muna
  • 3 munakollast
  • Kate:
  • 3 munavalget
  • 120 g suhkrut

Juhised

1

Sega omavahel mõlemad jahud, suhkur ja sool. Haki kreeka pähklid ja lisa ka need.

2

Lisa võitükid ja vesi.

3

Sega kiirelt ühtlaseks tainapalliks ja hoia 20 min külmas.

4

Suru tainas 22 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtesse. 

5

Puhasta sõstrad rootsudest ja vala potti. Lisa suhkur ja väike sorts vett.

6

Lase podiseda umbes 5 min.

7

Sega maisitärklis 100 ml külma veega ja vala mustsõstramoosi sisse.

8

Sega ja lase madalal kuumusel podiseda kuni segu pakseneb.

9

Lase jahtuda.

10

Sega mascarpone hulka munad, vanillisuhkur, mustsõstramoos ja lõpuks maisijahu. Vala täidis põhjale. 

11

Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit kuni täidis on pealt tahkunud ja kergelt kuldse jume võtnud.

12

Beseekatte jaoks vahusta munavalged kergete vahutppude tekkimiseni.

13

Hakka siis järk-järgult suhkrut lisama ja vahusta kuni saad tugeva beseevahu.

14

Määri vaht koogile katteks.

15

Küpseta 170 kraadi juures veel umbes 10-15 minutit.

16

Lase koogil vähemalt 30 minutit jahtuda enne kui lahti lõikad. Veel parem kui teed koogi juba eelmisel õhtul valmis ja serveerid külmana. Nii mekib isegi kõige paremini! 🙂

PS! Kui sa teed seda kooki, siis ära unusta hashtagiga #koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri