Koogid

Ploomi-soolakaramellitort

Nonii! Laupäeval tähistame Eesti taasiseseisvumispäeva ja selle puhul ei tohiks kohe kindlasti pidulaualt üks uhke tort puududa! See ploomi-soolakaramellitort on küll mõeldud pigem täiskasvanutele, sest olulisel kohal on siin magusad, brändivannis pikutanud ploomid, kuid lastele mõeldud variandi puhul võid alkoholi lihtsalt mängust välja jätta!

Segasin tordi sisse ka A.Vogeli sarjast pärinevat Bambu viljakohvi, mis on 100% looduslik ja mahe asendus kohvile. Kusjuures Bambu teeb tordikreemi veelgi karamellisemaks ja hästi kergelt mõrkjaks.

Ütlen ausalt, see on kindlasti üks minu viimase aja lemmikutest tortidest, kus kõik maitsed loksusid ekstreemselt hästi paika. Soovitan seda torti meile kõigile pidupäevaks!♡

Retsept valmis koostöös A.Vogel Eestiga.

Ploomi-soolakaramellitort

Prindi retsept
By Portsjonit: 10-12 Valmistusaeg: 1 tund + 3 tundi külmas

Koostisosad

  • Puru:
  • 150 g kaeraküpsiseid
  • 150 g riivleiba
  • 2 tl kaneeli
  • 1/4 tl soola
  • 100 g võid
  • Täidis:
  • 800 g toorjuustu
  • 400 ml vahukoort
  • 3 sl suhkrut
  • 3 sl (kuhjaga) A.Vogel Bambu lahustuvat viljakohvi
  • 8 želatiinilehte
  • Soolakaramell kihtide vahele ja peale:
  • 250 ml karamellikondenspiima
  • 75 ml piima/koort
  • 1/2 tl soola
  • Katteks:
  • 50 g mandlilaaste või mandlitükke
  • värsket münti
  • Kihtide vahele ja katteks:
  • 400 g (ca 20 väiksemat) ploome
  • 1 dl brändit/konjakit/Vana-Tallinna likööri

Juhised

1

Eemalda ploomidelt kivid ja lõika ploomid neljaks. Tõsta ploomiveerandid kaussi ja vala peale brändi või muu alkohol ning sega läbi. Võid natuke vett juurde lisada, et ploomid saaksid rohkem vedelikuga kaetud. Lase ploomidel seal vähemalt 30 min pikutada.

2

Vooderda 22-24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Purusta kaerahelbeküpsised. Rösti riivleiba kuival, kuumal pannil 5-6 minutit ja lase jahtuda. Sulata või. Sega omavahel küpsisepuru, riivleib, sool, kaneel ja sulavõi. Suru 1/2 purust koogivormi põhja ühtlase kihina laiali. Tõsta vorm külmkappi.

3

Vahepeal tee valmis soolakaramellikreem. Selleks kuumuta ja sega väikeses potis madalal kuumusel karamellikondenspiima ja koore/piima segu kuni see on ühtlaselt kreemjas. Lisa kreemi sisse ka sool.

4

Kreemi valmistamiseks tõsta suurde kaussi toorjuust, vahukoor, suhkur, Bambu viljakohv. Vahusta kõik läbi kuni kreem on segunenud. Tõsta želatiinilehed kaussi ja lase külmas veel 5 min liguneda. Kuumuta väikeses potis 75 ml vett keemiseni ja tõsta siis kuumalt kõrvale. Pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega kuuma vee sisse. Lase želatiinisegul mõned minutid jahtuda.

5

Lisa želatiinisegu peene joana kreemi sisse, samal ajal aeglasel kiirusel mikserdades. Sega kõik korralikult läbi ja määri 1/2 kreemist küpsise-riivleivapurust põhjale. Nirista peale 1/2 soolakaramellisegust. Säti nüüd peale 1/2 brändi sees ligunenud ploomidest. Pudista järgmiseks kihiks ülejäänud küpsise-leivapuru ja kata ülejäänud kreemiga. Hoia nüüd torti 3 tundi külmkapis, et kreem saaks taheneda.

6

Eemalda tort vormist ja nirista peale alles jäänud soolakaramell. Lisa soovi korral vähem.

7

Kaunista tort brändiste ploomide, Bambu viljakohvi ja röstitud mandlitükkidega. Lisa tipuks veel värsket münti ja rukkililleõisi!

PS! Kui sa teed seda torti, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri