Isad on ju teada-tuntud maiasmokad! Ja mis puutub minu isasse, siis temale meeldivad pigem klassikalised koogid ja tordid. Toorkookide ja mu huvitavamate katsetuste peale krimpsutab ta tavaliselt nina, aga see eest napoleon, pavlova ja küpsisekook panevad silma särama. Ehk siis seekordne tort on pühendatud kõikidele isadele siin armsal maamunal, sest kohe-kohe tähistame ju isadepäeva!
Tegemist on lihtsa küpsisetordiga, millele lisab erilisust enda tehtud metspähkli-šokolaadikreem (minu lemmik osa selle tordi juures, mida soovitan teha topeltkoguse 🙂 ). Seda metspähklikreemi võid teise nimega kutsuda ka no tella ehk siis tervislikum variant kuulsast nutellast. Originaalkujul sisaldab nutella vaid 13% metspähkleid, ülejäänud on suures osas kahjuks suhkur ja palmiõli.
Minu metspähklikreemi variant sisaldab aga kõige suuremas osas just röstitud metspähkleid, lisaks veel toorkakaod, pisut kookosõli ning natuke suhkrut ja soola.
Küpsisetort metspähklikreemiga
Prindi retseptKoostisosad
- 4 pakki Selga pähklimaitselisi küpsiseid
- 2 tassi kanget musta kohvi
- Kohupiimakreem:
- 400 g ricotta kohupiima
- 200 ml koort
- 100 g Merevaik sulajuustu
- 70 g toorsuhkrut
- 1 tl vaniljepastat
- Metspähklikreem:
- 225 g metspähkleid
- 3 tl toorkakaod
- 2 tl toorsuhkrut
- 1 tl kookosõli
- Kaunistuseks:
- 50 g metspähkleid
Juhised
Kõigepealt valmista metspähklikreem*.
Selleks rösti metspähklid küpsetusplaadil 200 kraadises ahjus 8-10 minutit. Lase jahtuda ja eemalda pähklitelt koor.
Vala pähklid köögikombaini. Lisa kakao, õli, suhkur ja sool. Töötle kõik kreemjaks.
Valmista kohv ja jäta jahtuma.
Kohupiimakreemi valmistamiseks vahusta omavahel kohupiim, sulajuust, koor, suhkur ja vaniljepasta kuni saad koheva vahu.
Immuta leiges kohvis ükshaaval küpsised ehk kasta need korra kohvi sisse ja tõsta paari sekundi pärast välja.
Laota küpsised 3x3 ruuduna koogialusele.
Määri küpsisekihi peale kõigepealt 3-4 tl metspähklikreemi ja siis 3 spl kohupiimakreemi.
Tee samamoodi veel viie küpsisekihiga immutades kõigepealt küpsised kohviga ja seejärel määrides metspähklikreemi veel kahele kihile, kuid kohupiimakreemi kõikidele kihtidele.
Lõpuks viimistle ka veel tordi ääred kohupiimakreemiga ja sega järgi jäänud metspähklikreemi natuke pealmise kohupiimakreemi sisse.
Lase tordil vähemalt üks tund külmkapis maitsestuda.
Kaunista röstitud metspähklipuruga.
Notes
*Kui sul pole aega või viitsimist ise metspähklikreemi teha, siis pole hullu, asenda see poest ostetuga! 🙂
PS! Kui Sa teed seda torti, siis ära unusta pilti teha ja seda hashtagiga #koogikontor jagada. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled! 🙂
Kommentaare pole