Küpsisekook on lemmikkook nii paljudes peredes. Põhjusega! See lihtsalt maitseb nii koduselt hästi ja on eriliselt lihtne valmistada.
Pakun Sulle seekord vana hea küpsisekoogi teistmoodi võtmes! Staari rollis on siin retseptis ploom, niiet loodan, et leiad veel turu- või poeriiulitelt mõned magushapud ploomid…
Magus karamell ja soolase alatooniga sulajuust on siin küpsisekoogis justkui kokku loodud! Ploomidest kergelt hapukas mekk lisab selle õige nüansi juurde! Karamell võib siin koogi vahelt natuke voolama hakata, aga las hakkab. Täpselt nii ongi hea!
Retseptis ilmus ka ajakirjas Tiiu!
Karamelli ja ploomidega küpsisekook
Prindi retseptKoostisosad
- 6-7 ploomi
- 1 tl suhkrut
- 5 x 9 Selga klassikalist küpsist
- 250 ml ploomimahla
- 1 suur pakk (370 g) Merevaik sulajuustu
- ½ purki (200 g) kondenspiima karamelli
- Kaunistamiseks:
- 50 g mandleid
- mõned ploomid
Juhised
Eemalda ploomidelt kivid ja lõika neljaks. Tõsta ploomid pannile, lisa paar sl vett ja 1 tl suhkrut. Kuumuta umbes 15 min kuni ploomid on pehmeks ja “moosiseks” läinud. Lase jahtuda.
Otsi välja koogialus, millele mahub 3x3 küpsist laotada. Kasta iga küpsis esmalt ploomimahla sisse, tilguta kuivemaks ja säti siis koogialusele. Kui küpsised on laotud, määri neile peale umbes 3 sl sulajuustu. Niisuta jälle küpsiseid ja laota järgmiseks kihiks. Määri peale taas sulajuustu. Järgmisele küpsisekihile määri paksu kihina, umbes 3 suurt sl karamelli. Neljandale küpsisekihile jaota laiali ploomisegu. Kata nüüd kook viimase ehk viienda küpsisekihiga ja määri peale nii sulajuustu kui ka karamelli. Lase koogil vähemalt 4-5 tundi, veelgi parem üleöö külmkapis maitsestuda. Kaunista kook hakitud mandlite ja poolitatud ploomidega.
Notes
Kui pelgad sulajuustu soolast mekki, valmistage kook maitsestamata toorjuustuga.
PS! Kui sa teed seda kooki, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled! ♡♡♡
Kommentaare pole