Koogid

Juustukook soolakaramelli ja õuntega

Mulle tundub, et karamelliga kooke ilmub siia blogisse üha tihedamini.. aga no midagi ei saa teha, see voolav soolakaramell võtab lihtsalt jalust nõrgaks ju!

Seekord tuli tunne küpsetada üks hästi lihtne ja kodune juustukook, millest sündis lõpuks tegelikult üks parimaid juustukooke, mida ma kunagi söönud olen. Siidise sisu ja krõbeda kattega. Kergelt hapu õunalisandiga. Natuke nagu sügise ja jõuluaja vahepealne etapp, kus õun kohtub koogis piparkoogilõhnaga. Proovi ja anna mulle teada, milliseid tundeid Sinus see kook esile kutsub 🙂

PS! Kook on tehtud pisikesse 18 cm läbimõõduga koogivormi. Kui Su vorm on 22 cm läbimõõduga, siis korruta koostisosad 1,5ga, 24 cm vormi puhul korruta koostisosad 1,8ga.

Juustukook soolakaramelli ja õuntega

Prindi retsept
By Portsjonit: 8 Küpsetusaeg: 40-45 min

Koostisosad

  • Põhi:
  • 150 g kaeraküpsiseid (või kasuta küpsiste ja kaerahelveste segu, nii pole tulemus liialt magus)
  • 75 g võid
  • Õunasegu:
  • 2 õuna (õunatükke võiks kokku olla kuskil 250 g jagu)
  • 1 sl fariinsuhkrut
  • 1 sl võid
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 sl sidrunimahla
  • Juustutäidis:
  • 400 g toorjuustu
  • 40 g suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 2 suuremat muna
  • 1 sl sidrunimahla
  • Soolakaramellikaste:
  • 1/3 purki (u 3 kuhjaga sl) keedetud kondenspiima
  • 0,5 tl soola
  • 50 ml piima või koort

Juhised

1

Sulata või ja purusta köögikombainis küpsised*. Lisa sulavõi küpsistele ja sega ühtlaseks massiks.

2

Vooderda pisike lahtikäiv koogivorm (18 cm) küpsetuspaberiga ja suru 2/3 küpsisesegust vormi põhja. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.

3

Haki õunad väikesteks tükkideks ja tõsta pannile. Lisa suhkur, või, piparkoogimatiseaine ja sidrunimahl. Hauta õunatükke kuumal pannil kuni tekib mõnusalt pehme õunasegu. Lisa vahepeal veidi vett, et segu liiga kuivaks ei muutuks. Lase 10 min jahtuda.

4

Jaota õunasegu koogipõhjale laiali.

5

Juustutäidise jaoks vahusta toorjuustu sisse suhkur, munad, vanill ja sidrunimahl.

6

Vala juustutäidis õunasegu peale ühtlaselt laiali.

7

Viimaks puista koogile alles jäänud 1/3 küpsisegust.

8

Küpseta kooki 160 kraadises ahjus 40-45 min. Kook jääb ahjust välja võttes veel pealt kergelt võbisema.

9

Lase korralikult jahtuda. Eriti hea, kui hoiad kooki üleöö külmkapis.

10

Eemalda kook vormist ja valmista soolakaramellikaste. Selleks tõsta kondenspiimakaramell väikesesse potti. Lisa piim ja sool. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni kaste on ühtlase konsistentsiga.

11

Vala soolakaramellikaste koogile ja naudi!

Notes

*Kasutasin põhjaosas 75g röstitud kaerahelbeid ja 75 g Digestive küpsiseid.

PS! Kui sa teed seda kooki, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled! ♡♡♡

Sulle võivad veel meeldida

4 kommentaari

  • Reply
    Anni M.
    november 21, 2023 at 3:38 e.l.

    Kui suuremat (23 cm) koogivormi kasutada (ja koostisosi vastavalt suurendada), kas peaks kooki kauem küpsetama?

    • Reply
      admin
      november 21, 2023 at 10:41 e.l.

      Hei!

      Jaa, sellisel juhul võid lasta umbes 10 min kauem vaikselt ahjus olla 🙂

      Tervitades
      Merilin

  • Reply
    Reelika
    november 22, 2023 at 7:34 p.l.

    Keedetud kondenspiim- siin on mõeldud selle kinnise kondenspiima purgi 2h keetmist? Või on keedetud kondenspiim ka müügil?

  • Kommenteeri