Solidaarsusest kõikide ukrainlaste vastu, süvenesin natuke rohkem Ukraina toidumaailma. Ilma pikemalt mõtlemata isutas mind seesama kuulus Kiievi tort ja otsustasin selle pika ajalooga tordi valmistamise ka ise võtta. Torti valmistati esimest korda 1956.a. Karl Marxi nimelises kondiitriäris, mis on nüüd tuntud kui Roshen. Kiievi torti peetakse üheks Kiievi sümboliks. (wikipedia.org)
Klassikaline tort koosneb õhulistest metspähklitega beseekihtidest, võikreemist ja šokolaadiglasuurist.
Baasretsept on pärit siit Video Ricetta videost. Seda soovitan sinulgi üle vaadata, et tordi valmistamine lihtsamalt sujuks. Klassikalisel Kiievi tordil on kaunistusena peal uhkelt värvilisi võikreemist lillekesi. Mina lahendasin selle osa väikeste vahukooretupsude ja beseeküpsistega.
Tort sai väga rammus, aga tõepoolest väga-väga maitsev. Kergelt nätsked ja krõbisevad metspähklibeseest põhjad ja konjakine võikreem sobisid imehästi kokku.
Kiievi tort
Prindi retseptKoostisosad
- Põhjad (2 tk):
- 6 munavalget
- 245 g suhkrut
- 150 g röstitud metspähkleid
- 50 g nisujahu
- 2 tl sidrunimahla
- 2 tl vaniljesuhkrut
- Kreem:
- 6 munakollast
- 150 g suhkrut
- 175 ml piima
- 200 g toasooja võid
- 1 spl kakaod
- 3 spl konjakit
- Kate:
- 80 g tumedat šokolaadi (55% kakaosisaldusega)
- 50 ml piima
- Kaunistamiseks:
- 100 ml vahukoort
- 1 tl suhkrut
- 1 tl kakaod
- Beseeküpsised:
- 2 munavalget
- 100 g suhkrut
- 1 spl kakaod
Juhised
Alusta põhjade valmistamisest. Vooderda 2 x 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi küpsetuspaberiga.
Vala röstitud pähklid koos 1/2 suhkrukogusega köögikombaini või kannmikserisse ja töötle peeneks puruks. Sega nüüd pähkli-suhkrusegusse ka nisujahu.
Nüüd eralda munakollased munavalgetest. Tõsta munavalged puhtasse suuremasse vahustamisnõusse/kaussi ja vahusta neid kuni tekivad kerged vahutipud. Hakka siis järk-järgult suhkrut (see ülejäänud 1/2 osa suhkrust) lisama ja vahusta kuni saad tugeva vahu. Lõpuks lisa ka sidrunimahl ja vaniljesuhkur. Vahusta veelkord läbi. Lisa nüüd jaohaaval pähklisegu ja sega ettevaatlikult alt-üles tõstes. Seda on hea teha kummist spaatliga.
Jaota beseetainas kahte vormi ja silu ühtlaseks. Küpseta põhjasid 110 kraadises ahjus 2 tundi. Kasuta pöördõhurežiimi. Kui 2 tundi on täis, siis keera ahjukuumus kinni ja jäta põhjad veel vähemalt 2-3 tunniks ahju kuivama. Võid need sinna jätta ka terveks ööks.
Vahepeal saad valmistada võikreemi. Selle jaoks keeda kõigepealt valmis munakollasesiirup. Klopi munakollased kausis kergelt lahti. Vala väikesesse potti piim ja suhkur. Kuumuta piima-suhkrusegu kuni suhkur on sulanud. Jahuta piimasiirupit mõni minut. Vala siis väike osa siirupist munakollaste hulka samal ajal kiirelt vispeldades, et temperatuurid saaksid ühtlustuda. Nüüd võid kogu munakollasesegu valada siirupi hulka (samal ajal vispeldades). Kuumuta siirupit keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni see pakseneb. Siirup peaks lõpuks olema umbes kissellipaksune. Lase siirupil täielikult maha jahtuda.
Vahusta toasooja võid 4-5 minutit, et see saaks kohevamaks minna. Hakka siis järk-järgult siirupit võivahule lisama. Vahusta kuni kõik on segunenud. Tõsta nüüd 1/3 võikreemist eraldi kaussi ja sega selle hulka kakao. Teisele osale kreemile lisa konjak.
Valmista ette beseepõhjad ehk eemalda need vormist. Küpsetuspaber võib olla põhjadele kergelt kinni kleepunud. Tõmba paber ettevaatlikult ära.
Tõsta üks beseekiht serveerimistaldrikule ja määri peale konjakiga kreem. Nüüd tõsta tagurpidi peale teine beseekiht (nii jääb tort pealt siledam). Määri tordi küjed ja nii palju kui jagub ka pealispind kakao-võikreemiga. Purusta 100 g metspähkleid ja kata tordi küljed metspähklipuruga. Aseta tort külma.
Šokolaadikatte jaoks tükelda šokolaad ja tõsta koos piimaga väikesesse kaussi. Kuumuta šokolaadi-piimasegu vesivannil kuni šokolaad on sulanud. Määri šokolaadisegu tordile katteks ja hoia tordi nüüd vähemalt 1 tund külmkapis. Kaunistamiseks vahusta koor suhkru ja kakaoga kohevaks ja pritsi tordile läbi tordipritsi väikesed tähekesed.
Kui soovid, valmista tordile ka beseeküpsised. Selleks vahusta 2 munavalget kergete vahutippude tekkimiseni ja hakka siis järk-järgult suhkrut lisama. Vahusta kuni saad tugeva beseevahu. Lõpuks lisa kakao ja vahusta veelkord läbi. Tõsta beseevaht tordipritsi ja pritsi väikesed beseeküpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 120 kraadises ahjus 1,5 tundi.
PS! Kui sa teed seda kooki, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡
Kommentaare pole