Hiljuti käisime Ragnega (kokkama.ee) taaskord minu maakodus, kus katsime ühe suvise laua ning nautisime head toitu ehk ühte eriti maitsvat röstitud kapsaga salatit ja pehmet küüslaugu-rosmariiniseguga focacciat. Mõlema roa kaaslasteks said uued Valio jogurtikastmed.
Minu lemmikuks osutus Valio Alma küüslaugu-ürdi jogurtikaste, mille maitse on meeldivalt mahe ja neutraalne ning mida saab kokku sobitada nii salati, grillliha, kala kui ka erinevate köögviljadega. Jaanipäevatoitudele suurepäraseks lisandiks!
Roosadest lupiinidest inspireerituna sai meie söögilaud just vanaroosa temaatikaga stilistika.
Eelpool mainitud salatist veel… kerge, krõmpsuv ja värsketest komponentidest pakatav. Suureks staariks siin roas on röstitud kapsas, mis grillil küpsedes on saanud veel täiendavat maitset mõnusast teriyaki kastmest.
Retseptis on kasutatud Hiina kapsast, kuid soovi korral võid selle asendada endale meelepärase kapsalisega. Hiina kapsast kasutades hoia meeles, et seda sektoriteks lõigates säilita kindlasti kapsa jalaosa, sest nii on kapsasektoreid küpsemisel lihtsam ümber pöörata.
Suvesalat röstitud kapsaga
Prindi retseptKoostisosad
- 120 g salatilehti
- 150 g suhkruherneid
- 200 g kirsstomateid
- 3 soolakurki või hapendatud kurki
- 200 g rediseid
- 1 kollane tomat
- 150 g kikerherneid
- 0,5 tl paprikapulbrit
- näpuotsatäis cayenne´i pipart
- 1 tops Valio Alma küüslaugu-ürdi jogurtikastet
- Lisaks:
- oliiviõli
- laimist pressitud mahla
- Grillitud kapsasektorid:
- 1 Hiina kapsas
- 2 sl Teriyaki kastet
- 2 sl sojakaste
- 2 sl austrikaste
- 2 sl oliiviõli
- soola, pipart
Juhised
Lõika Hiina kapsas sektoriteks, kuid jälgi, et iga sektori külge jääks ka n-ö jalaosa. Sega teriyaki, soja, austrikaste ja oliivõli omavahel ühtlaseks. Pane kapsasektorid grillile küpsema ning küpseta need mõlemalt poolt valmis. Küpsemise ajal pintselda kapsasektoreid valmistatud kastmega, maitsesta soola-pipraga.
Rebi salatilehed alusele. Lisa suhkruherned, poolitatud kirsstomatid, kurgiviilud, redisepoolikud ja tomativiilud. Kurna kikerherned ja patsuta majapidamispaberiga kuivemaks. Prae kikerherned pannil õlis kuldseks, lisa praadimise ajal pannile paprikapulbrit ja cayenne´i pipart. Laota kikerherned salatile.
Kõige lõpuks tõsta salatile ka praetud kapsasektorid. Nirista peale oliivõli ning pisut laimimahla ning lisa kõige lõpuks salatile jogurtikaste. Serveeri!
Ahjaa.. ja see vana hea focaccia! Selle küpsetasime seekord küüslaugu ja rosmariiniõliga kaetult. Uh, juba see lõhn, mis ahjust küpsemise ajal tuleb.. see elavdab kõik meeled nii mõnusasti üles. Pehme ja rustikaalse itaaliapärase saia kaaslaseks võtsime Valio Alma mango-tšilli-laimi jogurtikastme. Jogurtikaste lisab focacciale mõnusat särtsu!
PS! Lase külalistel saiast endale ise sobiv tükk murda, nii väldid toiduraiskamist!
Focaccia rosmariini ja küüslauguga
Kogus: 1 suur plaaditäis
Valmistamisaeg: 10 minutit + küpsemis- ja kerkimisaeg
500 g nisujahu
1 pakk (12 g) kuivpärmi
2 tl soola
2 tl roosuhkrut
1 dl oliiviõli
400 ml käesooja vett
Küüslaugu-rosmariiniõli:
2 küüslauguküünt
peotäis värsket rosmariini
1 dl oliiviõli
1 tl soola
Serveerimiseks:
Valio Alma mango-tšilli-laimi jogurtikastet
Sega omavahel nisujahu, pärm, sool ja suhkur. Lisa oliiviõli ja vesi ning sõtku tainast u 5 minutit. Lase tainal soojas kohas rätiku all u 1 tund kerkida. Võid taina kausiga ka 40-50 kraadisesse ahju kerkima panna, nii piisab 30 minutist.
Vahepeal tee valmis ürdiõli. Selle jaoks puhasta küüslauk ja pista väikesesse köögikombaini või blenderisse. Lisa ka rosmariin, õli ja sool. Surista kõik ühtlaseks.
Kummuta nüüd tainas õliga määritud ahjuplaadile ja aja näppudega laiali. Focaccia võib jääda täiesti ebakorrapärase kujuga- mida rustikaalsem, seda parem! Seejärel pintselda focacciat pealt küüslaugu-rosmariiniõliga. Küpseta 200 kraadises ahjus u 20 minutit ja tõsta siis ahjust välja.
Lase veidi jahtuda ja murra siis tükkideks. Maitseb eriti hästi, kui pistad tükikese saia mango-tšilli-laimi jogurtikastmesse!
Igal juhul oli meil Ragnega imetore õhtupoolik tehes seda, mida armastame ehk valmistasime isuäratavaid roogasid, stiliseerisime laua ja muidugi lõpuks ka jäädvustasime kogu selle ilu- ikka selleks, et ka teisi inspireerida. Soovin sulle ägedat jaanipäeva maitsva toidu ja parimate sõprade seltsis!
Retseptid valmisid koostöös Valio Eestiga.
PS! Kui sa kokkad nende retseptide järgi, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡
Kommentaare pole