Koogid

Õuna ja martsipani duo puruteki all

 

See õuntest ja martsipanist pakatav kook on kui kodune ja lohutav pai, mida ühe mõnusa kuuma tee juurde süüa. Kardemoniselt eriline ja apelsinikooreselt pikantne.
Vastupandamatuks teeb selle iseenesest äärmiselt lihtsa koduse koogi see hetk, kui valad koogitüki üle hõrgu vaniljekastmega. Järgmisel hetkel tahad juba ilmselt uut tükki..
Parim ahjusoojana!  Millegipärast meeldib siiski ka külmana, sest just siis on kaneeline purukate koogi peal eriliselt krõmpsuv ja hea.





Vaja läheb:

200 g võid
175 g suhkrut
3 muna
1 dl piima
1 spl riivitud apelsinikoort
285 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1/4 tl soola
1/2 tl kardemoni
450 g õunu
150 g martsipani

Kate:

100 g nisujahu
65 g võid
3 spl suhkrut
1 tl kaneeli
veidi soola

Koori ja lõika õunad väikesteks kuubikuteks. Riivi martsipan või haki noaga väiksemateks tükkideks. Vahusta kausis toasoe või ja suhkur, lisa peenelt riivitud apelsinikoor. Teises kausis vahusta munad. Sega munavaht võivahu hulka ja lisa ka piim. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur, sool ja kardemon. Vala kuivained või-munavahu hulka, lisa pooled õunakuubikud ja pool martsipanikogust. Sega kõik ühtlaseks massiks. Tõsta tainas (tainas tuleb üsna paks, lusikaga tõstetav) küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi ja silu pealt ühtlaseks. Nüüd aseta peale ülejäänud õuna- ja martsipanitükid.
Purukatte jaoks sega jahu, suhkur, kaneel ja sool. Lisa võitükid ja näpi kogu mass sõrmedega puruseks. Jaota purukate ühtlaselt koogi peale ja küpseta kooki 160 kraadi juures 50-55 minutit. Enne lahti lõikamist lase veerand tundi vormis jahtuda.

 

 

 

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri