Toorkoogid ja vegan maiustused

Porgandi toorkook

Toorkoogid on võitnud mu südame. Mulle meeldib aina rohkem ja rohkem valmis blenderdada erinevate maitsete ning tekstuuridega taimseid toorkooke, mis mõjuvad meile oluliselt tervislikumalt kui suhkru- ja valge jahu poolest rikkad koogid. Kui muidu olen teinud tekstuuri poolest pigem ühekihilisi toorkooke, siis selle porgandikoogi puhul on ka nii öelda biskviidiosa olemas ja see oli vahelduseks päris huvitav 🙂

See kook on porgandist nii mahlane ja maitsev. Kardemon, ingver ja kaneel lisavad särtsu (võid lisada ka muskaati) ning pähklid jäävad hamba alla krõmpsuma. Hapukust saab sidruni ja apelsiniga veelgi rohkem juurde timmida.

Või asemel kasutan toorkookides rasvainena enamasti kookosõli. Olles nüüd juba päris mitme erineva firma kookosõli proovinud, olen kahjuks sattunud ka selliste peale, kus tunnen viimase maitsenüansina mingit imelikku kibedust. Kookides sellist kookosõli pigem ei tahaks kasutada.

Mulle endale meeldib toorkookides kõige rohkem Loodusvägi mahe kookosõli, mis on mõnusalt siidine ja saadud esimese külmpressi teel ehk see on kõige värskem ning säilinud on kõik kasulikud toitained.

Külmpressi teel saadud kookosõliga valmistatud kookidest kumab alati läbi mahe ja magus kookosemaitse. Kui see kookosemaitse aga liialt häirima hakkab, siis soovitan kasutada Loodusvägi rafineeritud kookosõli, millest on kookoselõhn ja -maitse eemaldatud.

Igal juhul, kui sa veel pole toorkooke proovinud, siis kindlasti tee seda! Või veel parem, tule minuga Koogikontori vahvale toorkoogi workshopile ja teeme esimest korda koos läbi. Nii on kindel, et kodus tuleb juba väga hästi välja 😉

Porgandi toorkook

Prindi retsept
By Portsjonit: 8 Valmistusaeg: 45 min+ 3 tundi

Koostisosad

  • Porgandibiskviit:
  • 2 keskmist porgandit
  • 50 g mandlijahu
  • 50 g kreeka pähkleid
  • 30 g toortatrajahu
  • 8 kivideta datlit
  • 3 spl agaavisiirupit
  • 1/2 tl jahvatatud kaneeli
  • 1/2 tl jahvatatud ingverit
  • 1/4 tl jahvatatud kardemoni
  • 1/5 tl himaalaja soola
  • 30 ml kookosõli
  • Kreem:
  • 300 g india pähkleid
  • 1/2 apelsini mahl
  • 1/2 apelsini koor
  • 3 spl agaavisiirupit
  • 100 ml mahedat kookospiima
  • 50 ml kookosõli
  • 3/4 tl vaniljepastat
  • 1/5 tl himaalaja soola
  • Kaunistamiseks:
  • viigimarju
  • metspähkleid
  • apelsinikoort

Juhised

1

Pane eelmisel õhtul india pähklid vette likku, et need saaksid pehmeks minna.

2

Koori porgandid ja riivi peene riiviga. Haki kreeka pähklid väikesteks tükkideks. Sulata madalal kuumusel kookosõli. Sega riivitud porgandite hulka mandli- ja tatrajahu, kreeka pähklid, datlid, sool, vürtsid, siirup, sidrunimahl ja kookosõli. Seda on mugav teha Blendtec blenderis. Kui segu jääb liiga kuiv, siis lisa veel sidrunimahla või veidi kookosõli.

3

Suru 1/2 porgandisegust küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (20 cm läbimõõt) põhja. Aseta vorm külma.

4

Kreemi valmistamiseks nõruta india pähklid veest ja vala blenderisse. Lisa siirup, apelsini mahl ja peenelt riivitud koor, kookospiim, kookosõli, vaniljepasta ja sool. Blenderda kõik ühtlaseks kreemiks.

5

Määri 1/2 kreemist porgandikihile ja aseta vorm 20-30 minutiks sügavkülma, et kreemikiht saaks kõvemaks minna.

6

Nüüd määri kreemikihile uuesti porgandibiskviidikiht ja siis jälle kreem. Võid kreemi natuke alles jätta, et saaksid hiljem ka koogi ääred kreemiga katta.

7

Lase koogil 3-4 tundi sügavkülmas tahkuda. Eemalda siis vormist ja kaunista!

Sulle võivad veel meeldida

3 kommentaari

  • Reply
    visiitkaardid
    märts 22, 2018 at 9:29 e.l.

    Väga huvitav blogi!

  • Reply
    Gerli
    märts 29, 2018 at 8:50 p.l.

    Kui palju porgandibiskviiti sidrunimahla peaks panema? Koostise loendis sidrunimahla ei ole.

    • Reply
      admin
      märts 29, 2018 at 8:53 p.l.

      Hei! Sidrunimahla vôiks lisada umbes 1 spl 🙂

    Kommenteeri