Oh sedalaadi sidrunikoogid nii meeldivad mulle! Hapukas sisu ja magus-magus kohev beseemüts- tõeliselt mõnus & maitselt tasakaalus koogiamps.
Kuna ma ei olnud seda sidrunikooki nii ammu küpsetanud ja täna hommikul ärkasin üles kindla mõttega “MA TAHAN SEDA”, siis ei jäänud mul nagu midagi muud üle ka, kui turult sidruneid tuua ja ahi tööle panna.
Jagan sulle ka seda särtsakast sidrunist pungil retsepti. Sidrunikook mooniseemnete & beseevahuga – unustatud klassika! Proovi ka ja anna märku, kuidas maitses 🙂

Sidrunikook beseevahuga
Prindi retseptKoostisosad
- Põhi:
- 150 g nisujahu
- 80 g võid
- 1 spl suhkrut
- 1/5 tl soola
- 2 spl külma vett
- Sidrunitäidis:
- 2 pisemat sidrunit
- 100 g suhkrut
- 4 munakollast
- 120 ml vett
- 1 kuhjaga spl maisitärklist
- 50 g võid
- 1 tl mooniseemneid
- Beseekate:
- 4 munavalget
- 125 g suhkrut
Juhised
Sega omavahel jahu, suhkur ja sool. Lisa toasoe või ja vesi. Sega kiirelt kõik ühtlaseks tainapalliks.
Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (20 cm) põhja ja natuke ka äärtesse. Tee kahvliga põhja peale augud ja hoia 20 minutit külmkapis*. Toesta tainaääred fooliumiga (võid ka raskuseks panna herneid nt) ja eelküpseta põhja 190 kraadises ahjus 15 minutit.
Eemalda siis foolium ja jäta ootele.
*Samal ajal kui põhi on külmkapis võid alustada sidrunitäidise valmistamisega. Selleks vala potti ühe sidruni peenelt riivitud koos, 2 sidruni mahl, suhkur, maisitärklis, vesi ja munakollased. Aja vispliga kõik segamini ja kuumuta sidrunisegu keskmisel kuumusel senikaua kuni kreem pakseneb. Selleks kulub ilmselt umbes 6-7 minutit. Kui kreem on paksenenud, lisa toasoe või ja mooniseemned. Sega kõik ühtlaseks ja jäta jahtuma.
Beseevahu jaoks mikserda munavalged pehmete vahutippude tekkimiseni ja hakka siis järk-järgult suhkrut lisama. Vahusta nii kaua kuni saad tugeva munavahu.
Vala sidrunikreem eelküpsetatud põhjale ja selle peale pritsi läbi pritskoti munavalgetupsud. Kui sul pritskotti pole, võid vahustatud munavalge ka lusikaga koogile laiali määrida.
Küpseta nüüd kooki 170 kraadi juures 15 minutit. Lase 10 min praokil uksega ahjus olla (et vältida besee alla vajumist) ja tõsta siis kook ahjust välja jahtuma.
Notes
Kasutasin ahjul pöördõhurežiimi!


PS! Kui sa teed seda kooki, siis ära unusta #koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡
6 kommentaari
Kaia
detsember 6, 2020 at 3:08 p.l.Kas 170 kraadi on pöördõhurežiimil või pöördrõhu kasutamise korral tuleks temperatuuri vähendada?
admin
detsember 7, 2020 at 8:46 e.l.Hei! Jah, 170 kraadi põõrdõhurežiimiga 🙂
Krissu
märts 21, 2021 at 10:06 p.l.Kas see kook peaks üleöö külmkapis olema? Lõikasin peale jahtumist lahti ja sidrunitäidis lihtsalt voolas välja. 🙁
admin
märts 22, 2021 at 5:21 p.l.Hei! Oi kui kahju, et nii juhtus! See kook ei pea enne lahtilõikamist külmas olema. Kas võis olla, et kuumutasid kreemi liiga vähe ja see jäi vedelaks?
Krissu
märts 24, 2021 at 2:52 p.l.Ilmselt siis kuumutasin kreemi liiga vähe, kuigi kuumutasin üle 7 minuti. Aga proovin uuesti. 🙂
Kui paks see kreem peale kuumutamist jääma peaks?
admin
märts 29, 2021 at 5:29 p.l.Selle kreemi tekstuur võiks olla umbes nagu paksem mannapuder. 🙂