Küpsised

Piparkoogitainas

Huh. Homme ongi detsember! Vägisi kisub sinnapoole, et tahaks seda elukest pisut rahulikumalt võtta- rohkem aega lihtsalt olemiseks, piparkookide küpsetamiseks ja enda sisse vaatamiseks.

Jagan sinuga oma lemmikut piparkoogitaina retsepti, mille järgi olen piparkooke küpsetanud juba vähemalt 8 aastat. Parajalt krõbedad ja korralikult vürtsikad piparkoogid tulevad sellest.

Osad retseptid lihtsalt ongi sellised südame külge kasvanud, sellised mida ei tahagi kunagi muuta, sest need toovad selle õige & sooja tunde peale. 🙂 Loodan, et see retsept saab sinulegi armsaks.

Minule meeldib oma taina sisse natuke mandliekstrakti lisada, sest see annab nii mõnusat martsipanimekki. Samas ilma selleta ei jääks mul piparkoogitainas ka kindlasti tegemata, niiet kui sul seda ei ole, siis jäta see lihtsalt lisamata.

Piparkoogitainas

Prindi retsept
By Portsjonit: ca 1 kg

Koostisosad

  • 280 ml tumedat suhkrusiirupit* (tee ise või osta poest)
  • 150 g suhkrut
  • 1 muna
  • 250 g võid
  • 1 tl mandliekstrakti (soovi korral)
  • 1 pakk piparkoogimaitseainet (mulle meeldib Santa Maria)
  • 1/5 tl musta pipart
  • 600 g nisujahu (mulle meeldib siin täistera nisujahu kasutada)
  • 2 tl soodat
  • 0,5 tl soola

Juhised

1

Vala potti siirup, suhkur ja tükeldatud või. Kuumuta kuni või on sulanud.

2

Tõsta pott tulelt eemale ja sega sisse ka maitseainesegu, pipar ja mandliekstrakt. Lase 10-15 min jahtuda.

3

Sega omavahel jahu, sool ja sooda.

4

Vahusta suhkru-võisegu sisse muna ja lisa ka jahusegu.

5

Sõtku tainast 3-4 minutit, et saaksid korralikult segunenud tainapätsi.

6

Mätsi tainas toidukile sisse ja aseta külmkappi.

7

Lase tainal vähemalt 3 tundi (veel parem üleöö) külmas olla enne kui sellest piparkooke hakkad valmistama. Nii on tainas paremini rullitav ja piparkoogid tulevad maitsvamad.

8

Järgmisel päeval puista laud vähese jahuga üle ja rulli tainas lahti. Vormi piparkoogid ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 6-7 minutit. Kasutan pöördõhurežiimi 🙂

Notes

Suhkrusiirupi valmistamiseks vala potti (pott peaks olema vähemalt 1-liitrine ja kindlasti jälgi, et see oleks kuiv) 250 g suhkrut. Kuumuta suhkrut potis keskmisel kuumusel kuni see hakkab mulisema ja muutub kuldseks. Ära sega seda vahepeal, lase lihtsalt olla! Vala nüüd peale umbes 300 ml keevat vett ja lase siirupil veel mõned minutid potis muliseda kuni suuremas suhkrutükid on sulanud ja siirup ühtlane.

Piparkoogitainas säilib külmkapis kile sisse mässituna umbes 2 nädalat.

Ahjaa! Ja kui sa tahaksid piparkooke glasuuriga kaunistada, siis glasuuri tegemiseks vala kaussi umbes 5 spl tuhksuhkrut. Hakka suhkrule lisama natukese haaval vett või sidrunimahla (või segu mõlemast). Sega kuni saad pastataolise glasuuri. Tõsta glasuur priskotti ja tee piparkoogimehikestele rõõmus nägu pähe 🙂

PS! Kui sa teed seda piparkoogitainast, siis ära unusta #koogikontor @koogikontor märkida. Mul oleks siiralt hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled! Aitäh♡

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri