Avastasin hiljuti, et mul ei olegi veel blogis üht mõnusat kaneelisaia retsepti. No ma mõtlen selliseid saiakesi, kus on korralikult võid, jahu, suhkrut ja mis näevad veel ülinunnud välja ka! Uh. Ahjusoojalt lihtsalt uskumatult maitsvad. 🙂
Lisaks kaneelile lisasin nendele saiakestele ka üht oma lemmikmaitseainetest ehk ohtralt kardemoni!
Minule meeldib pärmitainast teha kuivpärmiga, aga see on lihtsalt harjumuse asi. Kui soovid kasutada värsket pärmi, siis asenda 12 g kuivpärmi 50 g värske pärmiga ja hõõru pärm paari supilusikatäie suhruga vedelaks.
Saiakesed saad pealt kenasti läikima, kui pintseldad need enne ahjupistmist muna-veeseguga!
Saiakeste valmistamise protsessist näed pilte Koogikontori Instagramis highlightside nupukese alt, millel nimeks “kaneelisai”. Vaata Koogikontori Instagrami siit.
Kaneeli-kardemonisaiad
Prindi retseptKoostisosad
- Pärmitainas:
- 500 g nisujahu
- 1 pk kuivpärmi (12 g)
- 0,5 tl soola
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- 80 g suhkrut
- 3 dl piima
- 1 dl vett
- 100 g võid
- Täidis:
- 100 g toasooja võid
- 100 g suhkrut
- 1 spl kaneeli
- 2 tl kardemoni
- Pealt määrimiseks:
- 1 muna + 0,5 dl vett
Juhised
Pärmitaina valmistamiseks sega kõigepealt suures kausis kokku jahu, pärm, sool ja kardemon.
Vala potti piim, vesi ja lisa ka suhkur. Kuumuta segu keskmisel kuumusel vispliga aeg-ajalt segades kuni suhkur on enam-vähem sulanud. Jahuta siis vedelik umbes 40 kraadini ehk käesoojaks.
Teises potis sulata või ja jäta samuti jahtuma.
Vala jahusegu sisse käesoe piimavedelik ja sõtku 2-3 minutit. Nüüd lisa ka leige sulavõi ja sõtku veel paar minutit kuni tainas tuleb käte ja kausi küljest lahti. Vajadusel lisa natuke vett/jahu.
Jäta tainas rätiku alla sooja kohta kerkima. Tainas peaks kerkima vähemalt kahekordseks, selleks kulub umbes 1,5 tundi. Saad seda protsessi kiirendada, kui tõstad taina 45 kraadisesse ahju kerkima. Nii peaks tainas olema umbes 50 minuti pärast mõnusalt pontsakaks kerkinud.
Vahepeal sega valmis täidis. Selleks hõõru omavahel kreemiks toasoe või, suhkur, kaneel ja kardemon. Kui sulle tundub, et kaneeli on vähe, lisa julgelt veel!
Tõsta nüüd tainas jahusele lauale ja rulli pikaks ristkülikuks. Taina paksus võiks olla umbes 0,5 cm.
Määri ühtlaselt laiali täidis.
Tõsta nüüd pikkupidi tainas pooleks.
Lõika tainas 15-16 riba (umbes 2 cm laiused ribad).
Lõika tainaribad keskelt pooleks, aga jäta ülemine ots kinni.
Tee nüüd igale ribale mitu keerdu sisse ja vormi ümmarguseks pesaks kokku.
Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tõsta rätik peale ja lase veel umbes 20 minutit kerkida.
Klopi lahti muna koos veega ja pintselda sellega natuke igat saiakest.
Küpseta saiakesi 180 kraadises (pöördõhk) ahjus 15 minutit kuni need on kuldsed & ilusad.
PS! Kui sa teed neid saiakesi, siis ära unusta hashtagiga #koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡
6 kommentaari
Viivika
veebruar 6, 2021 at 3:00 p.l.Kas rohelise kardemoni kupraga saab ka kuidagi teha, või ikka teist :/
admin
veebruar 7, 2021 at 4:12 p.l.Hei! Siin on parem seda jahvatatud kardemoni kasutada 🙂
G
jaanuar 31, 2022 at 8:12 p.l.Super head saiad tulid!
Aitäh retsepti eest 🙂
admin
veebruar 19, 2022 at 9:36 e.l.Seda on nii tore lugeda, aitäh Sulle! 🙂
Triin
mai 14, 2024 at 11:26 e.l.Küpsetan neid juba vist 10s kord aga iga kord läheb väga palju jahu juurde.. reaalselt 650-700 grammi kokku.. vaatamata sellele on ahjus tulnud saiad õhulised ja imelised.
Aga tegemist on minu parimate kaneelisaiadega! Kogused on paigas meie pere ja sõprade maitsete järgi..tunda on nii kardemoni kui kaneeli! Ja see lõhn, mis majas on…
Kuskilt USA blogist sain veel viimastel kordadel mõtte kiire suhkrusiirupiga võõpamiseks ning nüüd on saiad veelgi glamuursemad 😉
admin
juuni 19, 2024 at 10:38 e.l.Hei! Äge lugeda, et oled juba nii mitu korda neid saiakesi küpsetanud 🙂 Eks see jahukogus sõltub jah nii õhust kui jahust endast.. Mul endal läheb pigem 500 g kanti 🙂
Saadan tervitusi!
Merilin