Koogid

Beseekattega kohupiima-sidrunikook

Uhke ja pidulik kook, mis sobib katma vabariigi aastapäeva sünnipäevalauda. Siin kohtuvad mahe kohupiim, hapu sidrunikreem ja magus beseekate. Imehea kooslus, mis saab paljude lemmikuks!
Selle koogi küpsetamiseks kasuta kindlasti seda teralist pakikohupiima. Mina kasutasin siin Valio Alma koorest kohupiima, mis on mõnusalt rammus ja sobib hästi kohupiimakookideks.
Viimaste kookide puhul, mida blogisse olen postitanud, olen tähele pannud teatud mustrit- kihilisus! Mulle nii meeldivad need erineva iseloomuga kihid, mis teevad koogi eriliselt hõrguks ja nauditavaks. Seesama efekt tuleb välja ka selle koheva beseekattega kohupiima-sidrunikoogi puhul.
beseekattega kohupiima-sidrunikook

Retsept valmis koostöös Valio Eestiga.

Beseekattega kohupiima-sidrunikook

Prindi retsept
By Portsjonit: 10-12 Valmistusaeg: 1 tund + 45 min ahjus

Koostisosad

  • Põhi:
  • 200 g Digestive küpsiseid
  • 20 g kakaod
  • 1 spl pruuni suhkrut
  • ¼ tl soola
  • 100 g võid
  • Täidis:
  • 600 g Valio Alma koorest kohupiima
  • 100 g Valio Alma hapukoort
  • 70 g suhkrut
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 4 munakollast
  • 1 muna
  • 1 spl maisitärklist
  • 120 g metsmustikaid
  • Sidrunikreem:
  • 1 sidrun
  • 100 ml vett
  • 80 g suhkrut
  • 2 munakollast
  • 15 g maisitärklist
  • 25 g võid
  • Beseekate:
  • 4 munavalget
  • 150 g suhkrut
  • 1 sidrun

Juhised

1

Purusta küpsised ja sega hulka kakao, suhkur, sool ja sulatatud või. Vooderda lahtikäiv koogivorm (20 cm) küpsetuspaberiga, vooderda paberiribaga ka vormi ääred. Suru küpsisemass vormi põhja ja u 2,5 cm kõrguselt ka äärtesse. Aseta vorm külmkappi.

2

Tõsta suuremasse kaussi kohupiim, hapukoor, suhkur, vaniljesuhkur. Vahusta hulka munakollased ja muna. Lisa ka tärklis ja vahusta veelkord läbi.

3

Jaota põhjale laiali metsmustikad ja vala peale kohupiimatäidis. Küpseta 175 kraadises ahjus 45-55 minutit.

4

Vahepeal valmista sidrunikreem. Selle jaoks mõõda väikesesse potti vesi. Lisa peenelt riivitud sidrunikoor ja -mahl, suhkur, tärklis ja munakollased. Sega kõik läbi ja kuumuta pidevalt segades kuni kreem on paksenenud. Kreem peaks olema umbes hapukoorepaksune. Tõsta siis tulelt eemale ja sega hulka või. Lase sidrunikreemil jahtuda.

5

Määri sidrunikreem ühtlaselt koogile. Sidrunikreemikiht peaks jääma umbes 0,5 cm paksuselt.

6

Nüüd tõsta munavalged eraldi kaussi. Vahusta mikseriga kuni tekivad pehmed ja õhulised vahutipud. Hakka järk-järgult suhkrut lisama samal ajal vahsutades. Vahusta kuni saad tugeva beseevahu. Kuhja beseevaht koogile katteks. Pruunista leeklambiga beseekiht pealt või kasuta ahju greillrežiimi.

7

Kata kook õhukeste sidruniviiludega ja serveeri!

beseekattega kohupiima-sidrunikook

PS! Kui sa teed seda kooki, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡

Sulle võivad veel meeldida

2 kommentaari

  • Reply
    Liia
    märts 27, 2022 at 5:32 p.l.

    Tere, kaua peab beseekihiga kooki ahjus hoidma? Tavaliselt nõuab see ikka tunnikest, et valmis saaks? Tahaks väga teha, aga kardan.
    Aitäh, Liia

    • Reply
      admin
      märts 27, 2022 at 6:56 p.l.

      Hei!
      Selle koogi puhul piisab, kui küpsetad kooki koos beseekihiga 175 kraadi juures vaid 12-15 min. Siin ei ole eesmärk, et beseekiht nii öelda kuivaks ja kõvaks küpseks (nendel juhtudel peab tõepoolest vähemalt tunnike ahjus olema), siin jääbki see selline pehme ja vahukommine. Seetõttu võtab vähem aega 🙂
      Loodan, et koogitegu õnnestub 🙂
      Tervitades
      Merilin

    Kommenteeri