Keeksid, muffinid ja küpsetised

Vastlakuklid

Pehmed ja kohevad, enda küpsetatud vastlakuklid, millest paremaid ei saa mitte kusagil mujal. Kuigi vastlapäevani on veel omajagu aega (sel aastal on vastlapäev 13.veebruaril), siis ilmselt oled isegi märganud, et vahukooremütsiga vastlakukleid müüakse kohvikutes ja pagariärides juba aasta algusest peale. Ja see on ainult tore!

Mäletan, et veel 5-6 aastat tagasi ei olnud ma üldse suur vastlakukli fänn ja ei leidnud lihtsas vahukoorega kuklis erilist võlu. Mida aeg edasi, seda lihtsamaid asju (sh toitu) olen hakanud armastama. Seega on ka lihtsad ja kohevad vastlakuklid mind aastatega ära võlunud. Siiski meeldib mulle enamjaolt kui kukkel on väikese vimkaga, seekord on selleks röstitud metspähklitest kreem, mida lisaks hapukale pohlamoosile ja kohevale koorele kukli sisse pistan.

Niiet kui sulle on varem tundunud vastlakuklite küpsetamine liialt keeruline ettevõtmine, siis äkki sel aastal proovid ikkagi ära. Luban, et tegelikult on see täitsa mõnus ja magus tegemine 🙂

Metspähklikreemi tegemine on imelihtne. Selleks röstin 200 g metspähkleid 200 kraadises ahjus 7-8 min ja lasen täielikult jahtuda. Eemaldan pähklitelt koore. Tõstan siis pähklid köögikombaini või kannmikserisse. Lisan 0,5 tl soola ja 2 tl suhkrut ning töötlen siis kreemjaks. Kukleid võid proovida ka mandlikreemi või maapähklikreemiga.

Vastlakuklid

Prindi retsept
By Portsjonit: 12-14 pisemat kuklit

Koostisosad

  • 450 g nisujahu
  • 6 g (0,5 pakki) kuivpärmi
  • 0,5 tl soola
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 250 ml käesooja täispiima
  • 1 toasoe muna
  • 100 g toasooja võid
  • Täidis:
  • pohlamoosi
  • metspähklikreemi või mandlikreemi
  • 400 ml vahukoort
  • 2-3 tl vanillisuhkrut

Juhised

1

Sega kõik kuivained omavahel.

2

Vala juurde käesoe (36/37 kraadi) piim ja lahtiklopitud muna. Sega käega ühtlaseks tainaks.

3

Lisa toasooja või tükid. Sõtku ja lisa vajadusel veidi jahu. Tainas võib tunduda alguses väga pehme ja jääb käte külge kinni, aga pea meeles, et pehmemast tainast tulevad pehmemad kuklid!

4

Töötle tainast edasi kergelt jahusel töölaual umbes 5-6 minutit, kuni tainas muutub ühtlasemaks ja enam nii palju käte külge ei jää. Tee tainast pall ja pane kaussi, kata toidukilega ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida. Selleks kulub umbes tund aega.

5

Sõtku tainas kergelt läbi ja jaota 12-14 tükiks. Kui soovid täpselt ühesuurusega kukleid, siis kasuta kaalu.

6

Vormi tainatükid kukliteks. Selleks veereta neid peopesaga väikesed ringe tehes ja kuklit kergelt vastu lauda surudes kuni saad sileda pealispinnaga väikesed kuklid.

7

Säti kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel 10 min kerkida.

8

Määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 190 kraadises ahjus 10-12 min.

9

Jahtunud kuklitel lõika "kaaned" pealt ja uurista veidi saiast sisu välja nii, et saaksid selle pähklikreemi ja moosiga täita.

10

Tõsta igasse kuklisüvenditesse kuhjaga teelusikatäis pohlamoosi ja teine teelusikastäis pähklikreemi.

11

Vahusta vahukoor suhkruga kohevaks, tõsta pritskotti ja täida sellega kuklid.

12

Aseta kuklitele kaaned peale tagasi ja puista peale tuhksuhkrut.

PS! Kui sa teed neid kukleid, siis ära unusta postituses @koogikontor märkida ja #koogikontor lisada.
Mul oleks ülihea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri