Lapsepõlvest erksalt meeles tunne ja lõhn on seotud tugevalt just värskelt ahjust tulnud kohevate kaneelisaiakestega. Need küpsetised tekitavad just selle õige ja turvalise kodutunde! Panin selle tunde ja lõhna nüüd hoopis toorkoogi sisse ja tulemus tuli imemaitsev! Kaneeli ja kardemoni tasub kohe rohkelt lisada, et maitsed korralikult esile tuleksid. Krõbe ja mesine pekaanipähklikate lisab koogile mõnusat hamba all krõmpsuva tekstuuri ja ilu!
Selle koogi pühendan Eesti Vabariigile, mis saab täna 100-aastaseks! Nii uhke! ♡
Retseptiidee eest tuhat tänu Happy Health Blogile.
Nagu toorkookide puhul ikka, läheb selle tegemiseks vaja vaid veidi kannatust (ootamiseks, et kook tahkuks) ja kvaliteetset blenderit, tänu millele valmib see hullult lihtsalt.
Kaneeli-kardemoni toorkook
Prindi retseptKoostisosad
- Põhi:
- 5 kuivatatud musta ploomi
- 5 kuivatatud datlit
- 50 g mandlijahu
- 50 g kreeka pähkleid
- 1 spl kookosõli*
- 1/4 tl soola
- Kaneelikiht:
- 150 g india pähkleid**
- 3 tl kaneeli
- 1 kuhjaga tl kaarobi ehk jaanikaunapulbrit (võib ka ära jätta!)
- 45 ml agaavisiirupit
- 75 ml kookospiima
- 50 ml kookosõli*
- 1/8 tl soola
- Kardemonikiht:
- 275 g india pähkleid**
- 3 tl kardemoni
- 1 tl vaniljepastat/vaniljeekstrakti
- 125 ml kookospiima
- 60 ml kookosõli
- 1/8 tl soola
- Kaunistamiseks:
- 50 g pekaanipähkleid
- 1 spl agaavisiirupit/mett
- Kookosekreem:
- 50 ml kookosõli+3 spl kookosjahu+100 ml kookospiima+1 tl vaniljeekstrakti
Juhised
Alusta sellest, et pane india pähklid eelmisel õhtul vette likku, et need saaksid paisuda ja pehmemaks minna.
Järgmisel päeval alusta põhja valmistamisest. Selle jaoks haki pehmed datlid ja ploomid pisikesteks tükkideks. Kui datlid on liiga kuivad ja kõvad, siis leota neid eelnevalt 10 minutit soojas vees, et need pehmeneksid. Sega datlite ja ploomide mandlijahu, peeneks hakitud kreeka pähklid, sool ja kookosõli. Suru saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (ca 20 cm) põhja. Aseta vorm külma.
Kaneelikihi valmistamiseks purusta blenderis veest nõrutatud pähklid, kookospiim, kaneel, kaarob, siirup, kookosõli ja sool ühtlaseks kreemiks.
Kardemonikihi jaoks purusta samuti blenderis nõrutatud pähklid, kardemon, kookospiim, -õli, vanilje ja sool ühtlaseks kreemiks.
Määri kõigepealt põhjale 1/2 kardemonikreemist. Seejärel kaneelikreem ja siis ülejäänud kardemonikreem. Keeruta noaotsaga mõlemast kreemist läbi nii, et tekib marmorjas muster ja kreemivärvid segunevad. Aseta kook sügavkülma tahkuma. Selleks kulub 4-5 tundi.
Pähklisegu jaoks haki pekaanipähklid väiksemateks tükkideks. Sega hulka vedel mesi ja kaneel.
Kookoskastme jaoks sega ülessoojendatud kookosõli kookosjahu, kookospiima, mee ja vaniljeekstraktiga.
Eemalda kook vormist ja kaunista kookoskreemi ja pähkliseguga.
Notes
*kui tahad vältida liigset kookosemaitset, siis kasuta rafineeritud kookosõli, mis on neutraalsem ja kus kookosemaitset pole
**pähklite kogus on kaalutud kuivana ehk enne vees leotamist; mõlema kihi jaoks kokku läheb vaja 425 g india pähkleid
Kaneelikiht:
Kommentaare pole