Toidustilistika

16 söödavat lille & taime, millega kooke kaunistada

söödavad lilled

Ma väga naudin looduses käimist ja erinevate loodusandide korjamist. Jalutuskäik metsa või mere äärde ükskõik millisel aastaajal on mul peaaegu iga päev kindlal kohal päevakavas, sest see maandab ja rahustab mind nii mõnusasti. 🙂

Mitte ühestki aastaajast ei tahaks loobuda, aga suve suur eelis teiste ees on see, et siis kasvab looduses ju rohkelt imeilusaid lilli! Ja mitte lihtsalt lilli, vaid ka selliseid lilli, millega saab kooke, salateid ja smuutikausse kaunistada. 🙂 Söödavaid lilli!

Ja no lilled on mu kookide lahutamatu osa! Olgu need siis koogi peale või hoopis kuskile taha taustale sätitud, et koogiilu pildil veelgi paremini välja tuleks.

Kindlasti on ilusaid ja maitsvaid lilli veel, aga siin postituses näed minu kõige lemmikumaid. Lisasin juurde ka aja, millal neid korjata saab. Kõiki lilli on võimalik ka kuivatada, kuid paljud neist kaotavad kuivanud peast täielikult oma välimuse. Seetõttu tasub kuivatada vaid kindlaid, värvilisemaid lilli nagu näiteks rukkilill, saialill, roos, võilill, kannike ja lavendel.

Rukkilill

Rukkilill (Centaurea cyanus) on rohttaim korvõieliste sugukonnast jumika perekonnast. Tegemist on 1969. aastast Eesti rahvuslillega. 

Rukkilill on hea meetaim. Tolmeldavad putukad saavad taime õitest rohkesti nektarit. Peamised tolmeldajad on mesilased.

Tuntud ka ravimtaimena: tema äärisõite leotist kasutatakse uriini- ja sapieritust soodustava vahendina, samuti silmakompressideks. Rahvameditsiinis on õite viina- või veeleotist kasutatud köha- ja palavikuvastase vahendina.

Taim sisaldab rikkalikult C-vitamiini, seemnised õli. Õitest saadakse ka sinist värvi.

Korjeaeg: juuli

Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Rukkilill

Saialill

Saialille (Calendula) imeilusaid erkoranže õisi on sajandeid kasutatud suppidele ja puljongitele värvi andmiseks ning usutud, et tegemist on «südame rõõmustajaga». Suppide, praadide ja isegi riisiroa valmistamisel kasutage õisi ja kroonlehti, mis annavad nii peent maitset kui ka värvinaudingut. Kuid pidage meeles, et söögiks kasutage ainult saialilli, mitte nende sugulasi peiulilli.

Korjeaeg: august-september

Allikas: https://tarbija24.postimees.ee/409301/lilled-mida-lapsed-voivad-suua

Salvei– pilt lisandub varsti (:

Kulinaarias ja meditsiinis tarvitatav, vaevalt 60 cm kõrgune poolpõõsas aedsalvei (Salvia officinalis), pärineb Vahemeremaadest.

Salvei sisaldab eeterlikke õlisid (2,5%), millest suurema osa moodustab tsineool.

Salveimahl ravib halvasti paranevaid haavu ja haavandeid ning veenipõletikke. Juuste väljalangemise korral hõõrutakse peanahka salveimahlaga.

Rahvameditsiinis on salveid tarvitatud tõmmise ja teena. Teeks võetakse 5 g ürtiklaasi keeva vee kohta ja lastakse 15-20 minutit tõmmata. Teed hoitakse suus, loputatakse suud ja kuristatakse kurku, kuid seda ei neelata alla.

Korjeaeg: juuli-august

Allikas: https://lood.delfi.ee/maakodu/aed/aedsalvei-imeline-ravimtaim?id=47342235

Angervaks

Angervaks (Filipendula ulmaria) on tõeline suve alguse kaunitar, looduslik aspiriin, ta on antibakteriaalse toimega, kaotab liigestest põletikud ja valud. Kuivatatud õitest saab talveks oivalist teed, angervaksa lõhn tuletab sooja suve meelde. Tema õitest teen siirupit, mida saab kasutada talvel nii kuuma veega kui ka morsi tegemiseks. Noored angervaksavõrsed on söödavad, varakevadel lihtsalt salatina koos põdrakanepivõrsetega.

Korjeaeg: juuli-august

Allikas: https://maaleht.delfi.ee/maamajandus/omavarutud-ravimtaimel-on-rohkem-vage?id=66347314

Ristik

Aasristik ehk punane ristik (Trifolium pratense) on 20–80 cm kõrgune mitmeaastane rohttaim.

Ristikut kasvab metsikult nii põldudel kui aedades. Paljud lapsed, kes veedavad suve maal, teavad, kui hea on imeda ristiku õitest magusat nektarit. Siiski on kogu taim söödav ja ka kasulik. Kõige parem oleks seda enne kergelt keeta 5-10 minutit.

Korjeaeg: juuni-juuli

Allikas: https://tarbija24.postimees.ee/409301/lilled-mida-lapsed-voivad-suua

Lavendel– minu lemmik! (:

Lavendel (Lavandula) on tõeline maitsetaim. Kuigi Eesti kliima on jahedavõitu, kasvab see meie aedade päikeselistes kohtades üsna hästi ning eriti hästi sobib ta rooside naabriks. Söödavad on nii lavendli õied kui ka lehed. Lavendlit tuleks kindlasti kasutada lambaliha valmistamisel. Selle taime heaks omaduseks on ka see, et terava lõhna tõttu hoiavad paljud putukad ja kahjurid temast eemale. Seega kui piknikupaiga ümber kasvab teil lavendel, on seal loodetavasti ka tüütuid sääski märksa vähem kui mujal.

Korjeaeg: juuni-juuli

Allikas: https://tarbija24.postimees.ee/409301/lilled-mida-lapsed-voivad-suua

Kummel

Teekummel (Matricaria chamomilla; sünonüümid Chamomilla recutita, Matricaria recutita) on üheaastane kahekojaline rohttaim korvõieliste sugukonnast kummeli perekonnast.

Teekummel on väärtuslik ravimtaim, mida kasutatakse eelkõige tema põletikuvastase toime tõttu. Teda tarvitatakse ka kõhuvalu ja tundliku mao korral, kerge unerohuna ja kerge lahtistina.

Tavaliselt võetakse seda sisse taimeteena. Ühe teetassi kohta võetakse kaks teelusikatäit kuivatatud kummeliõisi. Pideva kõhuvalu korral soovitatakse igal hommikul tühja kõhu peale juua tassitäis kummeliteed. Suu limapõletiku korral soovitatakse kummeliteega suud loputada.

Korjeaeg: juuli-august

Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Teekummel

Sirel

Harilik sirel (Syringa vulgaris) on õlipuuliste sugukonda sireli perekonda kuuluv heitlehine põõsas.

Õied moodustuvad eelmise aasta võrsetel. Lõhnavad väikesed õied asuvas suurtes, enamasti kahekaupa asuvates, tihedates kuni 20 cm pikkustes püramiidjates pööristes. Õied värvuselt lillad, sinised, violetjad või valged. Õitseb mai–juunis. Vili on kahepesaline kupar, mis avaneb kaheks pooleks, mõlemas pooles kaks tiivaga seemet. Viljad valmivad augustis–septembris.

Rahvameditsiinis kasutatakse värskeid sirelilehti mädaste haavade tohterdamiseks, lehetõmmis sobib haava pesemiseks. Sirelist tehtud preparaatidel on palavikku alandav, higile ajav ja põletikuvastane toime.

Sireli puit on kõva, tihke, raske ja kergesti poleeritav. Kasutatakse jalutuskeppide, rehapulkade jms tegemisel. Sireli puidust saab valmistada häid piipusid.

Õitseb mai-juuni.

Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_sirel

Kannike

Kannikese (Viola) kaunid õied sobivad sarnaselt roosidega salatite või kookide kaunistamiseks.

Kuigi nad on kauni õiega, peetakse kannikesi mõnikord umbrohuks. Üks vastuolusid tekitav asjaolu on kannikeste levimine õuemurus: mõned aiapidajad peavad kannikesi muru ehteks, teised üritavad neist iga hinna eest vabaneda. Kannikesed taluvad varju ja enamik umbrohtudega võitlemiseks mõeldud taimemürke kannikeste vastu ei aita.

Lõhnavat kannikest kasutatakse lõhnaõlide tootmises. Kannikesel on niinimetatud “flirtiv” lõhn, mis vahel on tunda ja siis jälle ei ole. Nimelt sisaldavad õied ionooni, mis lülitab inimese lõhnataju ajutiselt välja.

Õitseb mai-juuli.

Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Kannike

Nurmenukk pilt lisandub varsti (:

Nurmenukk (Primula veris) on meie rahva hulgas nii armastatud ja tuntud, et talle on antud üle kahesaja nime – ilmselt rohkem kui ühelegi teisele meie taimele. Enamik neist nimedest iseloomustavad nurmenuku õhulisi torujaid kuni kellukakujulisi õietuppesid või siis kollaseid säravaid õisi. Paljud nurmenuku nimedest on hellitavad või lihtsalt meie igapäevaesemetega seotud, kuid on ka selliseid, mida sageli ei taheta suhu võtta. Nii on nurmenuku nimedeks pääsulill, kuldvõti, taevasilm, neiulill. Sagedamini aga “pükse”, “kindaid”, “varbaid” või “sõrmi” sisaldavad nimed. Ebameeldivamatest nimedest võiks välja tuua näiteks pasklille, kanapasalille ja kanaperse. Kuid ega nimi lille riku.

Nurmenuku kaunitel õitel on tugev lõhn ning see meelitab kohale arvukalt tolmeldavaid putukaid. Nii saab nurmenukust meie lauale maitsva mee. Toiduks kõlbavad ka nurmenuku noored lehed. Neid võib tarvitada värskelt salatina, nii nagu kõiki teisi köögivilju. Kuivatatult on nurmenuku lehed ja õied maitse- ning värviaineks mitmesugustele alkohoolsetele jookidele. Seejuures on huvitav teada, kui kasulikud nad on. Üheski meie looduslikus taimes ei leia me nii palju vitamiin C-d kui nurmenuku lehtedes. Inimese päevase vitamiin C vajaduse rahuldab üksainus värske nurmenukuleht. Oskuslikul kiirel kuivatamisel säilib neis 80 % vitamiinidest.

Nurmenukk on tuntud kui köhavastane ja röga lahtistav vahend. Maapealsetel osadel on aga ka tugev higistama ajav ja rahustav toime, nad võtavad ära peapöörituse ja vähendavad reumavalusid.

Korjeaeg: mai-juuni

Allikas: http://bio.edu.ee/taimed/oistaim/nnukk.htm

Võilill pilt lisandub varsti (:

Võilill (Taraxacum) on astrilaadsete seltsi korvõieliste sugukonda kuuluv perekond.

Tegemist on meetaimega. Võilillemesi on kuldkollane, paks, tugeva lõhna ja terava maitsega.

Võililli on toiduks tarvitatud juba väga-väga kaua. Noortel lehtedel ei ole kibedat maitset ning sellepärast saab neist teha salateid ja suppe, õitest tehakse moosi ja veini. Juuretõmmis tervendab ja tugevdab maksa ning suurendab isu. Lehti võib kasutada salatis ning tee tegemiseks, õisi nii salatites kui ka toitude kaunistamisel. Nõuanne – korjake võililli võimalikult noorte ja värsketena, sest vananedes läheb nende maitse üsna kibedaks.

Korjeaeg: mai-juuni

Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/V%C3%B5ilill

Kibuvits

Kibuvits (Rosa) on Eesti kuivemate niitude ja hõredamate kuivade metsade taim. Ta torkab juba kaugelt silma oma suurte roosade või valkjate õitega. Kibuvitsadeks nimetatakse suure rooside perekonna looduslikke liike, roosideks aga ainult ilutaimedena kasvatatavaid. Eestis kasvab looduses 11 kibuvitsaliiki, lisaks võib leida mitmeid kultuurist metsistunud liike.

Kibuvitsal on ka südamlikumaid nimesid, nagu koidukannid, okasroos, metsroosipuu, neitsi-kannid või neitsilill.

Õitest tehakse kuulsat roosiõli, mida kasutatakse meeldiva roosiõielõhna saamiseks. Peale õli eemaldamist saab õielehtedest veel moosigi keeta, nii et õied võib täielikult ära kasutada. Eriti rohkesti tarvitatakse aga kibuvitsade marju. Botaanikud ütlevad, et need ei olegi tegelikult marjad, vaid imeliku nimega viljad: tõrsikud. See on lihaka viljalihaga vili, mille siseküljel on pähklikesed. Kuid see ei vähenda nende väärtust. Nad sisaldavad rohkesti mitmeid vitamiine, eriti aga vitamiini C. Nii kuulub kibuvitsamari ka vitamiinitee koostisse. Tee valmistamiseks tuleb võtta pool teelusikatäit kibuvitsamarju ja samapalju musti sõstraid või pihlakaid. Marjadele valatakse klaas keevat vett ja seejärel lastakse sellel tund tõmmata. Pärast kurnamist võib lisada maitse järgi suhkrut. Juua tuleb kolm või neli korda päevas pool klaasi korraga. Kui teed teha vaid kibuvitsamarjadest, siis soovitatakse neid esmalt veerand tundi keeta, seejärel aga lasta veel ööpäev seista. Sel juhul tuleb kibuvitsa viljadest rohkem toimeaineid välja. Kibuvitsa tee teeb inimest ka lihtsalt tugevamaks ja peletab väsimuse. Koos teiste taimedega aitab see isegi viirushaiguste ja veresoonte lupjumise vastu.

Õitseb juuli-august.

Allikas: http://bio.edu.ee/taimed/oistaim/kibuvits.htm

Kress

Kress ehk suur mungalill (Tropaeolum majus L.) on Eesti kliimas kasvav üheaastane dekoratiiv- ja maitsetaim.

Üks populaarsemaid nn söödavaid lilli. Taime lehtedel ja õitel on omapärane piprane maik, mistõttu sobivad need ülihästi salatite hulka. Eelkõige tasub noppida ning süüa noori lehti (neid armastavad ka igasugused röövikud). Kresse võib kasvatada ka koos maitsetaimedega aknakastis või potis. Kressilehed mõjuvad hästi seedimisele!

Õitseb juuli-august.

Allikas: https://tarbija24.postimees.ee/409301/lilled-mida-lapsed-voivad-suua

Roos

Roos (Rosa) kuulub küll kibuvitsaliste perekonda, kuid on välimuselt erinev. Kindlasti tuleks jälgida, et toidu sees/peal kasutatakse koduaia roosi(taimekaitsevahendita)! Roosi kroonlehed on söödavad, kuigi nende nn alumine heledam osa võib olla kibedavõitu, seega on parem see eemaldada. Eriti head on õielehed külmutatult ja suhkrustatult sünnipäevakookide kaunistusena. Mida lõhnavamad on roosid, seda maitsvamad nad üldiselt on.

Korjeaeg: juuni-august

Allikas: https://tarbija24.postimees.ee/409301/lilled-mida-lapsed-voivad-suua

Põdrakanep pilt lisandub varsti (:

Põdrakanepi (Chamaenerion) lehti, varsi ja õisi kasutatakse meditsiinis, kulinaarias ja loomasöödana, lendkarvu on kasutatud ka padjatäitena. Mesinikud hindavad põdrakanepit hea meetaimena.
Põdrakanep ei ole kanepi sugulane ega sisalda psühhoaktiivseid aineid, kuid on kõrge kasvuga nagu kanep ja põdrakanepi kuivatatud varsi on kasutatud sarnaselt kanepiga nööri valmistamiseks.
Põdrakanepit saab kasvatada ka aias ilu- ja toidutaimena, kuid kiiresti risoomide abil laieneva taimena vajab see palju ruumi.

Korjeaeg: juuni-august

Allikas: https://lood.delfi.ee/omamaitse/nipid/kas-podrakanep-on-kanepi-sugulane-ja-mida-annab-valmistada-podrakanepi-noortest-vorsetest?id=86118767

Pune

Harilik pune (Origanum vulgare) on kõnekeeles lihtsalt pune – teda tuntakse ka oregano nime all. Pune on botaaniliselt lähedane majoraanile, kuid tal puudub viimasele iseloomulik maitse. Tihti aetaksegi need kaks taime segi just toiduvalmistamisel. Pune on pigem asendatav aed-liivateega, sest neis mõlemas on sarnaseid eeterlikke õlisid.

Punet on kutsutud ka unerohuks (tee avaldab rahustavat mõju), taarirohuks (lisand kalja ja taari valmistamisel) ning vorstirohuks (tangu- ja verivorstide maitsestaja).
Õitseb juulist septembrini, parim korjeaeg on juulist augustini.
Meeldivalt vürtsika lõhnaga pune on nii maitse-, mee- kui ka ravimtaim. Kogutakse tema õitsvat ladvaosa või lõigatakse varred maha 5-10 cm kõrguselt maapinnast, kusjuures alumist varreosa ei kasutata. Võrsed või terved varred kuivatatakse kimbus või restile asetatuna varjulises kohas või kuivatis 30 kraadi juures. Pune värskeid lehti võib säilitada ka sügavkülmas.

Korjeaeg: juuli-august

Allikas: https://kodutohter.ee/pune-raviteeks-ja-verivorsti-maitseks

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri