Mulle hullult meeldib kõrvits igatmoodi küpsetistes, nii soolastes kui magusates. Mulle meeldib, et see on ühteaegu hästi neutraalne ehk ei domineeri kuskil ja samas muudab maitsed alati nii mõnusalt mahedaks, tekstuuri pehmemaks ja mahlasemaks. Lisaks annab see sügisand küpsetistele ägedalt oranžikat värvi juurde.
Focacciat küpsetan peamiselt küll rosmariini-küüslaugulisandiga, kuid viimased korrad olen andnud võimaluse ka kõrvitsale.. ja oi kui rahul ma olen. Kohe kindlasti ei tohiks puududa siit ka salvei- mu üks lemmikürtidest, mis ahjus nii mõnusalt krõbedaks küpseb! Tulemuseks on ülimalt pehme ja pealt krõmpsuv sügisene sai, mis ei vaja enda juurde erilist lisanditki.. kui siis mõni hea juust ja pokaal külma veini.
PS! Kasuta kindlasti võimalikult kvaliteetset külmpressi oliiviõli, see on siin oluline!

Kõrvitsa focaccia
Prindi retseptKoostisosad
- 500 g nisujahu
- 10 g kuivpärmi
- 2,5 tl soola
- 2 tl roosuhkrut
- 1 dl oliiviõli
- 250 g kõrvitsapüreed*
- 200 ml käesooja vett
- 40 g kõrvitsaseemneid
- Katteks:
- 30-40 värsket salveilehte
- 1 dl oliiviõli
- 3 küüslauguküünt
- 1 tl soola
- 30 g kõrvitsaseemneid
Juhised
Sega omavahel nisujahu, pärm, sool ja suhkur. Lisa oliiviõli, kõrvitsapüree ja vesi. Sõtku tainast u 4-5 minutit kuni kõik on korralikult segunenud, lõpuks lisa ka seemned taina sisse. Lase tainal soojas kohas rätiku all u 1-1,5 tundi kerkida.
Vahepeal tee valmis ürdiõli. Selle jaoks puhasta küüslauk ja pista väikesesse köögikombaini või blenderisse. Lisa ka u 15 salveilehte, õli ja sool. Surista kõik ühtlaseks.
Kummuta nüüd tainas õliga määritud ahjuplaadile ja aja näppudega laiali. Lase focaccial enne ahju pistmist veel 30 min toasoojas olla!
Seejärel pintselda focacciat pealt küüslaugu-salveiõliga. Säti peale ülejäänud kõrvitsaseemned ja salveilehed.
Küpseta 200 kraadises ahjus u 25-30 minutit, kuni focaccia on kuldne ja kohev. Tõsta siis ahjust välja ja pintselda alles jäänud õliseguga. Lase jahtuda ja õlil saia sisse imbuda. Puista veel peale mõned soolahelbed ja naudi ahjusoojalt!
Notes
Kõrvitsapüree jaoks tükelda kõrvits väiksemateks tükkideks. Küpseta neid ahjus 200 kraadi juures 20 min. Lase siis jahtuda ja eemalda koor. Töötle küpsenud kõrvits kannmikseris püreeks. Soovitan kasutada muskaatkõrvitsat, mis on tumedama oranži värviga.


PS! Kui sa küpsetad seda focacciat, siis ära unusta postituses @koogikontor märkida ja #koogikontor lisada. Mul oleks ülihea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!
Kommentaare pole