Keeksid, muffinid ja küpsetised/ Leib ja sai/ Soolane

Peedi-seemnesai

Sarnast peedisaia olen varemgi küpsetanud. Seekord on peedisaial lisandiks mõnus seemnesegu. Kolm aastat tagasi kirjeldasin oma peedisaia küpsetamise kogemust nii:

“Minu jaoks on toidu tegemine nagu teraapia. Mõjub eriliselt hästi, kui tahad hetkeks mõtted mujale saada. Teed aga käed jahuseks ja saad tainast muljudes oma pea mõtetest puhtaks. Lisaks vaimsele teraapiale saad köögi värsket saia lõhna täis ja hiljem mõnusat sooja peedisaia süüa.

Peet teeb küpsetise mitu korda mahlasemaks. Lisandväärtusena on peet üks nendest köögiviljadest, mis annab toidule looduslikul kujul nii ägedalt kirka värvi!
Luban, et selle roosa saiapätsi valmistamisega saavad ka need hakkama, kes varem pärmitainaga pole kokku puutunud! Sobib hästi ehtsa võiga või hummusega söömiseks!”
Täpselt samamoodi kirjeldaksin seda kogemust ka täna. Veelgi rohkem toon aga esile, kui mõnus ja just teraapiliselt lõõgastav võib olla sellise peediroosa, pehme saiataina sõtkumine ja küpsetamine. 🙂
Imehästi sobivad peedisaiale seltsiks hamba all krõmpsuvad päevalille- ja kõrvitsaseemned.

Retsept valmis koostöös Pähklinäpiga.

Peedi-seemnesai

Prindi retsept
By Portsjonit: 10-12 Valmistusaeg: 1,5 tundi Küpsetusaeg: 25-30 min

Koostisosad

  • 480 g nisujahu
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 1 tl meresoola
  • 1 tl suhkrut
  • 200 ml käesooja vett
  • 200 g peedipüreed (püreesta keedetud peet)
  • 3 spl oliiviõli
  • 75g Pähklinäpi seemnesegu
  • Peale määrimiseks:
  • 100 ml oliiviõli
  • peotäis värsket rosmariini
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 tl meresoola
  • 25 g Pähklinäpi seemnesegu

Juhised

1

Sega omavahel jahu, pärm, suhkur ja sool.

2

Lisa käesoe vesi, peedipüree ja oliiviõli. Sega ja sõtku paar minutit. Lisa vajadusel veel natuke vett.

3

Lõpuks lisa pähklid ja sõtku veelkord läbi. Jäta tainas tunniks ajaks sooja kohta kerkima. Kiirem viis on see, et paned taina 40 kraadisesse ahjukuumusesse kerkima.

4

Määri nüüd vorm õliga (kasutasin 26 m läbimõõdust koogivormi) ja tõsta tainas vormi.

5

Püreesta blenderis segu oliiviõlist, küüslaugust, rosmariinist ja soolast. Määri vormis olev tainapäts pealt õliseguga ja puista peale seemneid.

6

Küpseta 190 kraadises ahjus umbes 30 minutit kuni peedisai on mõnusalt pontsakaks ja pealt krõbedaks kerkinud.

PS! Kui sa teed seda peedisaia, siis ära unusta postituses @koogikontor märkida ja #koogikontor lisada. Mul oleks ülihea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri