Usun, et mitte ükski vanaisa ega vanaema ei ütle pühapäeval ära ühest heast mustast leivast, piimašokolaadist, kohupiimast ja väikesest napsust kokku pandud tordist.. 😊
..ehk üks eriline, kergelt sügisilmeline tort, millega oma kalleid vanavanemaid vanavanemate päeval meeles pidada! Krõbe must leib ja magus piimašokolaad näitavad oma parimat pale.
Retsept valmis koostöös Fazer Eestiga.
Musta leiva-piimašokolaaditort
Prindi retseptKoostisosad
- Põhi:
- 7 viilu Fazer musta leiba
- 75 g võid
- 1 sl rafineerimata suhkrut
- Täidis:
- 400 g Valio vanillikohupiima
- 100 ml Valio Alma vahukoort
- 100 g kreeka jogurtit
- 200 g Fazer piimašokolaadi
- 3 sl brändit või rummi
- 5 želatiinilehte
- 5 sl paksu õunamoosi
- 100 g jõhvikaid
- Kate:
- 60 g Fazer piimašokolaadi
- 40 ml Valio vahukoort
- 1 suurem viigimari
- 2 sl jõhvikaid
Juhised
Kuumuta ahi 150 kraadini. Aseta musta leiva viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laiali ja lase leivaviiludel seal u 30 min „kuivada“. Nutikas variant oleks ka see, kui lased õhtul ahjul kuumaks minna, lülitad selle siis välja ja jätad leivaviilud ööseks ahju. Nii on nad kindlasti hommikuks piisavalt „kuivanud“.
Jahtunud ja kuivanud leivaviilud purusta köögikombainis puruks. Peaksid saama umbes 160 g kuivanud leiva puru. Sega leivapuru hulka sulatatud või ja suhkur. Jäta 2 sl segust katte jaoks kõrvale ja suru ülejäänud leivapurumass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (18 cm) põhja. Aseta vorm külmkappi.
Täidise jaoks tükelda šokolaad ja sulata see vesivannil. Jäta jahtuma.
Tõsta želatiinilehed külma vette ja lase 5 min seista.
Sega kohupiima hulka koor ja jogurt. Lisa peene joana juurde ka sulanud šokolaad samal ajal segades. Lisa ka brändi või rumm.
Kuumuta väikeses potis 4-5 sl vett keemiseni ja tõsta siis kuumalt kõrvale. Pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega kuuma vee sisse. Lase paar minutit jahtuda. Nirista želatiinisegu peene joana kohupiimasegu hulka samal ajal aeglaselt vahustades. Jälgi, et kõik oleks ilusti segunenud.
Määri leivapurust koogipõhjale õunamoosi ja puista laiali ka jõhvikad.
Vala kohupiima-šokolaaditäidis põhjale ja lase 3 tundi külmkapis seista. Eemalda kook vormist. Katte jaoks haki šokolaad väikesteks tükkideks ja kuumuta väikeses potis koor keemiseni ning tõsta siis kuumalt kõrvale. Lisa šokolaad kuuma koore sisse ja sega kuni see on sulanud. Kaunista tort šokolaadikastme, viigimarja, jõhvikate ja kõrvale pandud leivapuruga!
PS! Kui sa teed seda torti, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡
Kommentaare pole