Keeksid, muffinid ja küpsetised

Vürtsikas kõrvitsa-kaneelisai

Avastasin just, et seda vürtsikat kõrvitsa-kaneelisaia olen sel sügisel juba viis korda küpsetanud. See on lihtsalt nii lihtne ja maitsev! Ja sobib ideaalselt sügisesse. Kahel viimasel korral lisasin täidisesse ka rohkelt martsipani ja veidi apelsinikoort. Ja oi, sa võid ette kujutada kui mõnus see sai ahjusoojana on…

Soovitan saia tegemiseks kasutada muskaatkõrvitsapüreed, mis on lisaks meeldivalt magusale maitsele ka imeilusat värvi! Kaneelilõhnalist ja sügisvärvilist küpsetamist!

PS! Martsipani ja apelsiniga variandi puhul, lisa täidisele 200 g martsipanitükke ja 1 apelsini peenelt riivitud koor.

Vürtsikas kõrvitsa-kaneelisai

Prindi retsept
By Portsjonit: 8-10 Küpsetusaeg: 35 min

Koostisosad

  • 500 g nisujahu
  • 1 pk (12 g) kuivpärmi
  • 0,5 tl soola
  • 80 g suhkrut
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl kaneeli
  • 1,5 dl piima
  • 1 dl vett
  • 100 g toasooja võid
  • 150 g kõrvitsapüreed*
  • Täidis:
  • 100 g võid
  • 250 g kõrvitsapüreed*
  • 100 g suhkrut
  • 2 spl kaneeli
  • 1 sl kardemoni
  • 1 tl musta pipart
  • Pealt määrimiseks:
  • 2-3 sl kõrvitsapüreed

Juhised

1

Pärmitaina valmistamiseks sega kõigepealt suures kausis kokku jahu, pärm, sool, kaneel, kardemon ja suhkur.

2

Vala potti piim ja vesi. Kuumuta segu umbes 40 kraadini ehk käesoojaks.

3

Vala jahusegu sisse käesoe piimavedelik ja kõrvitsapüree. Sõtku 2-3 minutit. Nüüd lisa ka toasoe sulavõi ja sõtku veel paar minutit kuni tainas tuleb käte ja kausi küljest lahti. Vajadusel lisa natuke vett/jahu.

4

Jäta tainas rätiku alla sooja kohta kerkima. Tainas peaks kerkima vähemalt kahekordseks. Kergitada on mugav küpsetusahjus. Ehk pista tainakauss 40-50 kraadisesse ahju. Nii peaks tainas olema umbes 35 minutiga parajalt kerkinud.

5

Rulli siis tainas jahusel laual suureks ristkülikuks lahti. Määri kõrvitsapüree ühtlaselt taina peale laiali. Jaota tainale võitükid, puista peale vürtsid ja suhkur. Rulli täidisega kaetud tainas rulli alustades laiemast servast.

6

Lõika nüüd suur kõrvitsarull 10ks väikeseks rulliks.

7

Aseta rullid küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse ahjuvormi (u 22-24 cm läbimõõduga). Määri sai pealt veel natukese kõrvitsapüreega.

8

Küpseta kõrvitsasaia 180 kraadises (pöördõhk) ahjus 30-35 minutit.

Notes

*Lõika kõrvits tükkideks ja rösti 200 kraadises ahjus 20 min. Lase jahtuda ja püreesta kannmikseris. *PS! Martsipani ja apelsiniga variandi puhul, lisa täidisele 200 g martsipanitükke ja 1 apelsini peenelt riivitud koor.

PS! Kui sa teed seda kõrvitsasaia, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡

Sulle võivad veel meeldida

2 kommentaari

  • Reply
    Alina
    jaanuar 23, 2024 at 2:32 p.l.

    Tere. Kui mul on kõrvitsapüree sügavkülmas, kas siis on kogus teine või kasutan seda ikka sama palju, kui retseptis antud? Aitäh

    • Reply
      admin
      jaanuar 23, 2024 at 4:14 p.l.

      Hei! Lase püreel ilusti üles sulada enne ja kasuta siis sama kogus nagu retseptis kirjas 🙂

    Kommenteeri