Safranisaiakestega tähistatakse Rootsis traditsioonide kohaselt 13.detsembril Luutsinapäeva ehk St. Lucia päeva. Luutsina- ehk luutsipäev on nimetatud pühak Lucia auks, kes sel päeval märtrina suri. Eestis on seda päeva tähistatud eestkätt rannarootslaste asustatud piirkonnas. Luutsinapäeval koristati kodu ja valmistati jõuluehteid, ehiti kodu jõulurüüsse.
Safranisaiakesi – neid imelisi kuldseid küpsetisi tasub aga kindlasti ka muul ajal küpsetada. Kusjuures eriliselt tore on neid koos lastega meisterdada!
Safran vürtsina on pärit Väike-Aasiast. Sellel on pisut kirbe lõhn, kuid soe ja mõrkjasmagus maitse. Safraniga maitsestatakse Araabiamaade ja India köögile iseloomulikke soolaseid roogasid, kuid samahästi sobib see ka magusatesse küpsetistesse ja jookidesse. Safran värvib toidud ja joogid imeilusalt kollaseks!
Kusjuures safranit peetakse maailma kõige kallimaks vürtsiks! Õnneks ei kulu selle retsepti jaoks seda vürtsi aga liialt palju, niiet ei tasu karta, et rahakotti suur auk tuleks 🙂
Lisasin enda kuldkollastele pehmetele safranisaiakestele veel ekstra kaneeli, võid ja suhkrut ka sisse, et ikka eriti mõnus tulemus saaks!
Proovi ka kodus neid erilisi saiakesi küpsetada! 🙂
Safranisaiakesed
Prindi retseptKoostisosad
- 450 g nisujahu
- 7 g kuivpärmi
- 50 g suhkrut
- ¾ tl soola
- 275 ml piima
- 1 g safranit + 1 sl viina
- 1 muna
- 100 g toasooja võid
- Täidis:
- 70 g võid
- 1 tl kaneeli
- 50 g fariinsuhkrut
- Määrimiseks:
- 1 muna
- Kaunistamiseks:
- rosinaid
- tuhksuhkrut
Juhised
Valage safranile viin ja laske vähemalt 1 tund seista. Nii saab värv ja maitse eralduda. Sega omavahel jahu, pärm, suhkul ja sool. Kuumutage piim käesoojaks. Lisage ka piim, muna ja safranivedelik. Sõtkuge kuni jahu hakkab kausi küljest lahti lööma. Lõpusirgel lisage ka toasoe või. Sõtkuge veel kuni tainas on ühtlane. Laske tainal kausi sees rätiku all 1 tund kerkida.
Samal ajal valmistage täidis. Selle jaoks segage oamavahel toasoe või, kaneel ja fariinsuhkur.
Jagage nüüd tainas kaheks vorstiks. Üks tainavorst jagage 7ks võrdseks osaks ning rullige need jahusel pinnal u 8x17 cm ristkülikuks. Määrige iga ristküliku peale veidi suhkru-kaneeli-võisegu ja keerake ristkülik rulli. Keerake see nüüd S-tähe kujuliseks saiakeseks. Tehke nii ka teistega. Asetage kõik saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määrige pealt kergelt munaga. Pistke mõlemasse saia otsa ka üks rosin. Samamoodi tehke ka teise tainavorstiga. Kokku peaks tulema umbes 14 saiakest.
Küpsetage 180 kraadises ahjus 15-20 minutit. Ahjust tulle puistake peale veidi tuhksuhkrut ja nautige kohe!
PS! Kui sa teed neid saiakesi, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled! ♡♡♡
Kommentaare pole