Kõrvits on üks imeline köögivili, mis sobib nii suppide, salatite kui ka erinevate küpsetiste sisse. Minu toimetused köögis on aga tihti just küpsetiste poole kaldu, nii ka seekord. Tuli isu mõnusalt koduse ja lihtsa saia järgi ja kuna kõrvitsat on meil praegu ohtrasti, siis segasin saiataina sisse ka kõrvitsapüreed, mis saia eriliselt pehmeks ja mahlaseks tegi. Küpsetistes meeldib mulle kasutada just muskaatkõrvitsat, mis on oranžikam ja minu teada ka natuke magusam kui tavaline kõrvits.
Sooja saia peale pole aga paremat asja kui külm või! Ja kui seal või sees on veel kergelt krõmpsuvad soolakristallid.. oeh! Proovi ka! 🙂
Retsept valmis koostöös Terega.
Pehme kõrvitsa-seemnesai
Prindi retseptKoostisosad
- 300 g nisujahu
- 100 g mitmeviljahelbeid (või kaerahelbeid)
- 1 pk (11 g) kuivpärmi
- 1 tl soola
- 50 g seemneid (kasutasin seedermänni- ja kõrvitsaseemneid)
- 2 tl köömneid (need võid ka ära jätta)
- 300 g kõrvitsapüreed*
- 80 ml sooja vett
- 2 sl oliiviõli
- Serveerimiseks:
- Tere meresoola kristallidega võid
Juhised
Sega omavahel jahu, helbed, pärm, sool, seemned ja köömned.
Lisa kõrvitsapüree, käesoe vesi ja õli. Sega kõik kokku ja sõtku 4-5 min. Vajadusel lisa veel natuke käesooja vett või jahu.
Kata tainas köögirätikuga ja jäta tunnikeseks toasooja kerkima. Tainas peaks kerkima umbes kahekordseks.
Määri nüüd meelepärane vorm (nt keeksivorm) võiga ja tõsta saiatainas vormi. Määri pealt natukese sl õliga.
Küpseta saia 190 kraadises ahjus 30-40 min kuni see on kuldne ja mõnusalt pontsakaks kerkinud.
Eemalda sai vormist ja serveeri meresoola kristallidega rikastatud võiga.
Notes
Küpeta kõrvits ahjus pehmeks ja püreesta siis viljaliha. Mulle meeldib kasutada muskaatkõrvitsat, mis on oranžikam ja magusam.
PS! Kui sa küpsetad seda saia, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled! ♡♡♡
Kommentaare pole