Vahelduseks midagi soolast ehk üks punapõskne peedi-tuunikalatort!
Miks mitte võtte selle tordi tegemine ette just järgmisel nädalal ees ootaval isadepäeval! Isale ju nii meeldib, kui teda millegi erilise, südamest tehtuga meeles pead.. Seega et isadepäev saaks seekord topelt rõõmuga tähistatud, tee sel aastal lauale kohe mitu torti! Magusa kõrvale valmista seesama krõbeda näkileiva põhjaga imehea ja värvikirev peedi-tuunikalatort.
Et peet ja kitsejuust kokku sobivad on ju vana tõde, samuti võib seda öelda tuunikala ja muna kohta. Siin tordis, küll erinevate kihtidena, kohtuvadki kõik need mõnusad eelmainitud komponendid omavahel taas ja moodustavad isuäratava soolase ampsu.
Tordis kasutasin naturaalset, värsketest punapõsksetest peetidest pressitud Biotta peedimahla. Kusjuures Biottal on valikus teisigi vitamiinidest ja mineraalidest pungil mahlasid, mida just viiruste hooajal manustada tasub. Mina olen varem ka nende porgandimahlaga kooki teinud. Selle retsepti leiad siit –Porgandi-kookosekook.
Retsept valmis koostöös A.Vogeliga.
Peedi-tuunikalatort
Prindi retseptKoostisosad
- Põhi:
- 200 g näkileiba
- 110 g võid
- Tuunikala-munakiht:
- 200 g ricotta kohupiima
- 2 keedetud muna
- 1 konserv tuunikala soolvees
- 100 g toorjuustu
- 50 g majoneesi
- 50 ml piima
- 20 g (1/2 väikesest sibulast) punast sibulat
- ¾ tl A.Vogel ürdisoola
- ¼ tl musta pipart
- 3 želatiinilehte
- Peedi-kitsejuustukiht:
- 150 g kitsepiima kreemjuustu
- 75 g ricotta kohupiima
- 50 g majoneesi
- 150 ml Biotta naturaalset peedimahla
- 100 g marineeritud kurki
- 1 tl A.Vogel ürdisoola
- ¼ tl musta pipart
- 4 želatiinilehte
- Kaunistamiseks:
- 1 keedumuna
- võrseid
- näkileivapuru
Juhised
Purusta köögikombainis näkileivad peeneks puruks ja sega sulatatud võiga. Suru näkileivamass küpsetuspaberiga vooderdatud (vooderda ka vormi ääred paberiribaga) lahtikäiva koogivormi (24 cm) põhja ja aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Kurna tuunikala veest. Haki sibul ja keedetud munad hästi väikesteks tükkideks.
Sega omavahel ricotta, toorjuust, majonees, piim, tuunikala, sibul, muna ja maitseained.
Leota želatiinilehti 5 min külmas vees. Kuumuta väikeses potis 4 spl vett keemiseni. Tõsta siis pott tulelt kõrvale, pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega kuuma vee sisse. Jahuta želatiinisegu paar minutit ja vala seejärel vähehaaval tuunikala-munasegusse. Sega kõik korralikult läbi. Määri kreem näkileivast põhjale ja aseta vorm tagasi külmkappi. Esimene kiht peaks saama vähemalt 30 minutit külmas taheneda enne kui peedimahlaga kihi peale lisad.
Haki marineeritud kurk hästi väikesteks tükkideks. Sega nüüd omavahel kitsepiima kreemjuust, ricotta, majonees ja peedimahl. Lisa ka peeneks hakitud kurk ja maitseained. Leota želatiinilehti 5 min külmas vees. Kuumuta väikeses potis 5 spl vett keemiseni. Tõsta siis pott tulelt kõrvale, pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega kuuma vee sisse. Jahuta želatiinisegu paar minutit ja vala seejärel vähehaaval kitsejuustu-peedisegusse. Sega kõik korralikult läbi. Vala ühtlaselt tuunikalaga kihi peale. Hoia torti vähemalt 3-4 tundi külmkapis, et kihid saaksid korralikult tarduda.
Eemalda tort vormist. Kaunista munaviilude, värskete võrsete ja leivapuruga.
PS! Kui sa teed seda torti, siis ära unusta postituses @koogikontor märkida ja #koogikontor lisada.
Mul oleks ülihea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡
Kommentaare pole