Keeksid, muffinid ja küpsetised

Pistaatsiakreemi ja vaarikamoosiga puffid

Huh! Ütlen ausalt, et tegelikult plaanisin nende pistaatsiakreemi ja vaarikamoosiga puffide asemel hoopis midagi muud küpsetada. Vahel aga lihtsalt ongi nii, et järsku läheb mõte kuskile teises suunas uitama ja sünnib midagi palju-palju paremat.
Inspiratsiooni sain nurga tagant piiluvast vastlapäevast ja sellest, et mulle üldse ei istu need kuivad ja igavad vastlakuklid, kuhu on megavähe täidist sisse peidetud. Seega otsustasingi enda moodi “vastlakuklid” küpsetada. Rohke ja küllusliku täidisega! 🙂

Need “kuklid” valmisid keedutainast ja neid nimetatakse krakeliiniga profitroolideks ehk puffideks. Keedutainast küpsetiste üks tore omadus on see, et see kerkib seest õhku täis. Tänu sellele saab sinna ohtralt täidist sisse pista! Hehe!

Kuna ma olen hullult suur pistaatsiapähklite fänn, siis otsustasin seekord puffid pistaatsiakreemiga täita ja ma üldse ei kahetse. Kui sul on kodus pistaatsiapastat, lisa kreemile kindlasti ka seda, et pistaatsiamaitse intensiivsem oleks. Kui ei ole, siis lisa lihtsalt rohkem pistaatsiapähkleid. Soovitan kasutada meresoolaga pistaatsiapähkleid ja ikka minu lemmiku Pähkinäpi omi!

Pistaatsiakreemi ja vaarikamoosiga puffid

Prindi retsept
By Portsjonit: 13-14 Valmistusaeg: 2 tundi Küpsetusaeg: 30-35 min

Koostisosad

  • Keedutainas:
  • 130 g vett
  • 115 g võid
  • 100 g piima
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 120 g nisujahu
  • 3-4 muna (M suurus)*
  • Krakeliin ehk krõbe kate:
  • 40 g võid
  • 50 g nisujahu
  • 50 g suhkrut
  • Täidis:
  • 400 g toorjuustu
  • 300 g vahukoort
  • 1 spl suhkrut (lisa natuke rohkem, kui armastad magusamat)
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 50-70 g (kooritud) Pähklinäpi pistaatsiapähkleid meresoolaga
  • 1 spl pistaatsiapastat (soovi korral)
  • 200 g vaarika toormoosi

Juhised

1

Alusta krakeliinist. Selle jaoks sega omavahel jahu ja suhkur. Lisa toasoe või ja sega ühtlaseks tainapalliks. Suru saadud tainas kahe küpsetuspaberi lehe vahele ja rulli kergelt laiali nii, et tainas jääb umbes 0,4 cm paksuselt. Aseta kahe paberi vahel tainaleht külmkappi ootele.

2

Keedutaina valmistamiseks vala potti vesi, piim, suhkur ja sool. Lisa võitükid ja kuumuta keemiseni. Kui vee-piima-võisegu on keema läinud, siis tõsta pott tulelt kõrvale ja sõelu kiirelt sisse jahu. Jahu lisamine proovi võimalikult kiiresti teha ja sega siis puulusikaga kuni moodustub tainapallike.

3

Tõsta pott tulele tagasi ja kuumuta (kuivata) tainapallikest 5-6 minutit keskmisel kuumusel samal ajal seda puulusikaga kogu aeg segades.

4

Jäta nüüd tainapall umbes 10 minutiks jahtuma.

5

Kui tainapall on veel kergelt leige, siis hakka ükshaaval mikserdades lisama mune.*

6

Tõsta nüüd keedutainas tähekujulise otsikuga (kasutasin 1,7 cm läbimõõduga tüllet) pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 3-4 cm läbimõõdused „pallikesed“. Jäta iga pallikese vahele vähemalt 2 cm kerkimisruumi.

7

Nüüd võta külmkapist välja krakeliin ja lõika välja umbes 3 cm lõbimõõduga ringid. Aseta need keedutainast pallikeste peale katteks. Krakeliin küpseb ja sulab ahjus puffi peale ilusti laiali. Küpseta 185 kraadises ahjus 30-35 minutit (pöördõhk) kuni puffid on õhku täis kerkinud ja pealt ilusad kuldsed. Lase jahtuda.

8

Täidise valmistamiseks tõsta ühte suurde kaussi toorjuust, vahukoor, suhkrud ja kui sul on, siis ka veidi pistaatsiapastat. Vahusta kõik koos kuni saad paksu kreemi. Jahvata pistaatsiapähklid ja sega umbes 40 g pistaatsiapähklipuru kreemi sisse. Tõsta kreem pritskotti.

9

Nüüd lõika jahtunud puffidelt õrnalt kaas pealt ära.

10

Tõsta seest tühja puffi sisse kõigepealt 1-2 tl vaarikamoosi ja seejärel pritsi sisse pistaatsiakreem. Pritsi ikka nii, et kuhjaga oleks.

11

Aseta täidetud puffile "kaas" peale ja puista kõige tipuks veel natuke pistaatsiapähklipuru.

12

Ongi valmis imehead krõbedad puffid!

Notes

Kui sul on suuremad munad, siis on võimalik, et pead lisama vaid 3 muna. Lisa munad taina sisse kindlasti ükshaaval ja jälgi konsistentsi. Tainas peab olema selline, et hoiab pritsides oma kuju.

PS! Kui sa teed neid puffe, siis ära unusta hashtagiga #koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡

Sulle võivad veel meeldida

5 kommentaari

  • Reply
    kana
    jaanuar 19, 2021 at 9:16 p.l.

    Munad on vist puudu jäänud koostisainete hulgast

    • Reply
      admin
      jaanuar 19, 2021 at 9:19 p.l.

      Tänud märkamast. Nüüd olemas! 🙂

  • Reply
    Aidi
    jaanuar 22, 2021 at 5:42 p.l.

    Nii isuäratavad! Millist pistaatsiapastat kasutate? Ja kust seda saab! 🙂

    • Reply
      admin
      jaanuar 23, 2021 at 10:49 e.l.

      Need on tõesti isutavad 🙂
      Kasutan Balt Hellini pistaatsiapastat (toode Pistacchio Italia). Kui soovid saad ka otse minult tellida 🙂

  • Reply
    Marii
    jaanuar 25, 2021 at 5:48 p.l.

    Keedutaigna retseptis on ununenud juhistes info suhkru ja soola lisamise kohta 🙂

  • Kommenteeri