Leib ja sai

Rukkileib kiluvõiga

Mis oleks üks Eestimaa sünnipäev rukkileivata laua peal!? Just, midagi oleks nagu valesti!

Mäletan, kui veel gümnaasiumi eelviimases klassis hakkasin ise rukkileiba küpsetama ja tegin seda järjepidevalt umbes 2 aastat. Ikka selle “elava” juuretisega, ehe värk. Juuretist peab aga aeg-ajalt toitma, mis tähendab, et vähemalt iga 2 nädala tagant pidin küpsetama ühe või mitu mõnusat rukkileivapätsi. Mingi hetk muutus see leivaküpsetamine aga tüütuks kohustuseks, juuretis läks riknema ja otsustasin leivaküpsetamise ära lõpetada. Kusjuures need leivad olid mul väga maitsvad ja erinevate lisanditega- olen leiva sisse seganud nii seemneid, pähkleid, juustu kui ka šokolaadi.

Nüüd vahel ikka igatsen seda omaküpsetatud just ahjust tulnud värsket rukkileiba.

Seepärast katsetasingi nüüd hiljuti Nordwise leivajuuretist. Sellel on ainulaadne juuretisekultuur Lactobacillus plantarum TAK59, mis annab leivataina hapnemiseks vajalikud bakterid ja see kindlustab õige ning stabiilse hapnemisprotsessiKõik Nordwise tooted on tehtud Eestis ja teadlaste poolt välja töötatud, niiet usaldusväärne värk. Nordwise e-poes on 16.-28.veebruaril leivajuuretisele ka eripakkumine: ostes 3 tk saab ühe tasuta (3+1).

Nordwise leivajuuretis on pulbrikujul ja seda on ülimugav kasutada. Tootepaki sees on 2 väikest pakikest- juuretis ja pärm. Õhtul panin juuretise koos jahu ja veega hapnema. Hommikul segasin hulka pärmi, suhkru-soola, jahu ja muud lisandid. Lasin veidi kerkida ja saingi leiva ahju pista.

Igal juhul leidsin nüüd endale kiire lahenduse, kui ahjusooja leiva isu peale tungib. Noo ja Vabariigi aastapäeval on omaküpsetatud rukkileib meil nüüd kindlasti laual. 🙂 Eriti hea koos kiluvõiga!

Retsept valmis koostöös Nordwise’ iga.

Rukkileib kiluvõiga

Prindi retsept
By Portsjonit: 1 päts Küpsetusaeg: 1,5 h

Koostisosad

  • 450 g täsitera rukkijahu
  • 50 g suhkrut
  • 10 g soola
  • 500 ml vett
  • Nordwise® LEIVA juuretist
  • 3 tl köömneid
  • 50 g päevalillseemneid
  • Kiluvõi:
  • 200 g toasooja võid
  • 100 g kilufileed

Juhised

1

Sega omavahel 200 g jahu, juuretisepulber ja käesoe vesi. Aseta kausile rätik peale ja jäta toasooja 10-12 tunniks hapnema.

2

Juuretisesegu pinnale on nüüd kerkinud kerged mullikesed.

3

Sega nüüd hulka 250 g jahu, pärm (see, mis tootepakis oli), suhkur, sool, köömned ja seemned.

4

Sõtku kätega leivatainast mõned minutid.

5

Määri leivavorm võiga ja tõsta nüüd leivatainas vormi. Silu pealt ühtlaseks ja tee sõrmega leivataina sisse 3 auku.

6

Lase 1 tund kerkida. Kui "augud" on taina seest kadunud, on aeg leib ahju panna.

7

Küpseta leiba kõigepealt 220 kraadi juures 25 minutit. Seejärel keera ahi 180 kraadi peale ja küpseta veel umbes 70 min.* Aeg-ajalt võid leiba pealt veega pintseldada, nii ei muutu koorik liiga tugevaks. Tõsta leib ahjust, kummuta vormist välja ja lase rätiku all jahtuda.

8

Kiluvõi tegemiseks haki kilufileed väikesteks tükkideks. Sega hulka toasose või ja ongi valmis!

9

Serveeri kiluvõid sooja leivaviilu peal!

Notes

Kasutasin küpsetamisel pöördõhurežiimi!

PS! Kui sa teed seda leiba, siis ära unusta @koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri