Keeksid, muffinid ja küpsetised

Marjakeeks oliiviõliga

Soojemal ajal isutab tihti kookide ja muude küpsetiste järele, mis on suviselt marjased ja hapukad. Erinevaid keekse marjade ja ilma marjadeta olen siin blogis jaganud varemgi, aga niivõrd marjast ja mahlast pole varem siia sattunud. Tegu on tõesti mõnusalt niiske marjakeeksiga, mille üks olulistemateks komponentideks lisaks marjadele on kvaliteetne oliiviõli, mis annab keeksile hõrgu maitse ja mahlase tekstuuri. Ära seda siin karda, et oliiviõli maitse kuidagimoodi domineerima jääks, see toob siin teised maitsed veelgi paremini esile. PS! Või asendamine kookides ekstra neitsioliiviõliga on hea viis küllastunud rasvade tarbimise vähendamiseks.

Lisaks aitab siin mahlasust luua kohupiim, mis taina sees niiskust säilitab.

Kui maasikad hakkavad siin-seal Eestimaa otsades juba valmima, siis südasuviseid sõstraid ja vaarikaid pole veel põõsalt võtta. Seepärast on siin küpsetises hea kasutada külmutatud marju. Härmaviljal on selleks puhuks eriti mugav külmutatud suvine marjasegu, mis sisaldab vaarikaid, punaseid ja musti sõstraid. Mulle meeldib, et see on selline käepärane ja väike 300 g-ne pakend ehk et saan ilusti terve paki marju keeksi sees ära kasutada ja ei jää mingit väikest sutsu kuskile alles.

Retsept valmis koostöös Härmaviljaga.

Marjakeeks oliiviõliga

Prindi retsept
By Portsjonit: 8-10 Küpsetusaeg: 45 min

Koostisosad

  • 3 muna
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl vanillipastat või vanillisuhkrut
  • 100 ml extra virgin oliiviõli
  • 2 dl jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 200 g kohupiima (5% rasvasisaldusega)
  • 100 ml rõõska koort (30 % rasvasisaldusega)
  • 300 g Härmavilja suvist marjasegu
  • Katteks:
  • 40 ml rõõska koort (30 % rasvasisaldusega)
  • 100 g valget šokolaadi
  • röstitud mandlilaaste
  • kummeliõisi

Juhised

1

Vahusta munad suhkruga. Lisa vanillipasta, oliiviõli, kohupiim ja koor. Vahusta veelkord kergelt läbi.

2

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool.

3

Lisa muna-kohupiimasegule kuivainesegu ja külmutatud marjad. Sega kõik ühtlaseks.

4

Määri keeksivorm või või õliga kokku ja puista kergelt jahuga üle. Nii saad keeksi pärast lihtsamini vormist kätte.

5

Vala keeksitainas vormi ja silu pealt ühtlaseks.

6

Küpseta 180 kraadises ahjus ca 45 min kuni keeks on kuldne ja küps.

7

Lase keeksil 10-15 min jahtuda ja kummuta siis vormist välja. Lase restil täielikult jahtuda.

8

Haki valge šokolaad. Kuumuta koor keemiseni ja sega šokolaaditükid kuuma koore sisse. Sega kuni šokolaad on ühtlaselt sulanud. Jahuta veidi ja vala siis keeksile katteks.

9

Kaunista keeks röstitud mandlilaastude ja näiteks kummeliõitega.

PS! Kui sa proovid seda retsepti, siis ära unusta #koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡♡♡

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri