Keeksid, muffinid ja küpsetised

Külluslik jõulukeeks

Selle imemaitsva ja traditsioonilise jõulukeeksi peaks valmis tegema 2 nädalat enne jõuluõhtut. Kuigi sellega võid maiustada ka juba samal päeval, siis just 2 nädala pärast (või isegi veel kauem) on see kõige maitsvam ja mahlasem. Okei, ma tean, nüüd olen juba pisut hiljaks jäänud selle retsepti postitamisega, niiet kui küpsetad selle keeksi 1 nädal enne maiustamist, siis see maitseb ka ikka päris hõrgult. Mul endal ära testitud 🙂

Hanna Odras Photography

Esimese jõulukeeksi küpsetasin sel aastal tegelikult juba oktoobri alguses, sest korraldasime novembris armsa Hannaga jõuluküpsetiste ja toidufotograafia workshopi, kuhu oli jõulukeeksist pilte vaja teha. See oli üks inspireerivamaid sündmusi sel sügisel. Aitäh kõigile osalejatele, kes te selle workshopi nii ägedaks tegite!

Kuna aga vahepeal on mul toidustuudios toimunud ürituste tõttu ja muude pildistamiste, kooli ning toimetamiste keskel nii kiire olnud, olen siia, blogisse, kahjuks kahetsusväärselt harva jõudnud. Nüüd luban, et parandan ennast ja püüan regulaarsemalt maitsvaid postitusi teha 🙂

Hanna Odras Photography

Aga nüüd asja juurde… Jõulukeeks, mis läheb ajaga järjest maitsvamaks!

Selle jõulukeeksi puhul on minu arvates üks paremaid asju see, et saad selle nii palju varem valmis teha! Ehk jõululaupäeval suures kingipakkimise ja toidu valmistamise tuhinas pole sul magusa pärast enam üldse vaja muretseda, sest tead, et rummiga maitsestatud mahlane, puuviljadest ja pähklitest pungil vürtsikas jõulukeeks on sind juba ootamas 😉

 

Külluslik jõulukeeks

Prindi retsept
By Portsjonit: 10-12 Valmistusaeg: 1,5 tundi Küpsetusaeg: 50 min

Koostisosad

  • 500 g kuivatatud puuvilju
  • 100 g pähkleid
  • 2 dl rummi/ Vana-Tallinna winter Spice likööri
  • 250 g võid
  • 4 muna
  • 150 g suhkrut
  • 200 g nisujahu
  • 80 g mandlijahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola
  • 1,5 tl piparkoogimaitseainet
  • Katteks:
  • 75 g valget šokolaadi
  • kookoshelbeid
  • jõhvikaid
  • värsket rosmariini

Juhised

1

Tükelda kuivatatud puuviljad väiksemateks tükkideks ja kalla üle rummiga.

2

Jäta ööseks või vähemalt 3-4 tunniks maitsestuma.

3

Vahusta toasoe või ja suhkur.

4

Lisa ükshaaval vahustades munad.

5

Sega omavahel jahu, piparkoogimaitseaine, sool ja küpsetuspulber.

6

Lisa kuivained võivahu hulka ja lisa ka alkoholis leotatud puuviljad ning väiksemaks hakitud pähklid.

7

Sega kõik ühtlaseks massiks.

8

Tõsta tainas võitatud keeksivormi.

9

Küpseta 175 kraadises ahjus 50-55 minutit.

10

Lase jahtuda ja eemalda vormist.

11

Mätsi jahtunud keeks fooliumi sisse ja jäta külmemasse kohta 1-2 nädalaks (hea kui temperatuur on ca 12-13 kraadi) maitsestuma.

12

Serveerimise päeval kaunista keeks.

13

Selleks sulata vesivannil valge šokolaad ja nirista keeksile katteks.

14

Puista peale kookoshelbeid, rosmariinioksi ja jõhvikaid.

Hanna Odras Photography

PS! Kui sa teed seda keeksi, siis ära unusta hashtagiga #koogikontor märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida sa valmistanud oled!♡

Sulle võivad veel meeldida

17 kommentaari

  • Reply
    Kaja
    detsember 14, 2020 at 10:51 p.l.

    Millisel temperatuuril peaks jõulukeeksi 2 nädalat hoidma?

    • Reply
      admin
      detsember 15, 2020 at 7:55 e.l.

      Hei! Mina hoian külmkapis toidukile vms katte all 🙂
      Merilin

  • Reply
    Kairi
    november 26, 2021 at 8:30 p.l.

    Tere 🙂
    Kas need kogused on ühele keeksile? Puuvilju on päris palju ühe kohta.
    Kui raske see üks keeks tuleb?

    • Reply
      admin
      november 26, 2021 at 9:27 p.l.

      Hei, Kairi!
      Just, siin on hästi ohtralt puuvilju ja pähkleid. Kogused täitsa õiged ja sellest tuleb üks tavasuuruses keeks.
      Ma kaalult hetkel ei oskagi öelda, aga ilmselt 2 kg kanti 🙂

      Tervitusi
      Merilin

  • Reply
    Cristin
    detsember 6, 2021 at 9:13 p.l.

    Tere! 🙂
    Kindluse mõttes küsin üle – kas keeksivormi all on mõeldud seda kõige tavalisemat leivavormi? Pildilt tundub keeks justkui eriti uhkelt kõrge. 🙂 Ning kas sobiks ka teha ringikujulises keeksivormis?

    • Reply
      admin
      detsember 7, 2021 at 12:57 p.l.

      Hei, Cristin!

      See keeks on tehtud pisut väiksemasse vormi kui tavapärane keeksvorm, sellepärast jäigi eriti kõrge.. aga sobib väga hästi ka ringikujulises vormis küpsetamiseks 🙂

      Tervitusi
      Merilin

  • Reply
    Monika
    detsember 17, 2021 at 11:04 e.l.

    Tere!
    Minu keeks läks just ahju, aga tegemise käigus tekkis küsimus, et kas üleliigse rummi kurnan enne kokkusegamist puuviljade juurest ära või mitte? Hetkel ma seda tegin.

    • Reply
      admin
      detsember 17, 2021 at 11:51 e.l.

      Hei, Monika!
      Mina kurnan samuti enamuse rummist tavaliselt ära. Umbes ühe pitsi jagu jätan sisse, et rummimaitse pisut intensiivsemalt jääks.
      Loodan, et sul tuleb maitsev keeks 🙂

      Mõnusat pühaeaega!
      Merilin

  • Reply
    Tatjana Tarassova
    november 8, 2022 at 4:37 p.l.

    Tere!
    Aga kas valminud keeks saab ka alkoholiga pintseldada vahepeal?
    On plaan seda keeksit pühadeks küpsetada.
    Tänan

    • Reply
      admin
      november 11, 2022 at 11:15 p.l.

      Hei! Jaa, absoluutselt. Mida rohkem niisutad, seda parem tuleb 🙂
      Maitsvat küpsetamist!

      Merilin

  • Reply
    Triin
    november 22, 2022 at 1:22 p.l.

    Tere! Kaua selline kreis säilib? Nt kas võib ka 4 nädalat seista?
    Tänud!

    • Reply
      Triin
      november 22, 2022 at 1:23 p.l.

      Vabandust, keeks, mitte kreis 😂

    • Reply
      admin
      november 23, 2022 at 12:34 p.l.

      Hei!

      Jah, 4 nädalat külmkapis hoida on väga okei. Kindlasti tasub vahepeal niisutada ka 🙂

      Tervitades
      Merilin

  • Reply
    KRISTIINA
    detsember 11, 2022 at 10:28 e.l.

    Tegin ka. Veidi muutsin: mandlijahu asemel tavalist jahu, pähklid jätsin ära, jõhvikad ja mustad ploomis immutasin murakalikööris ja Riia balsamis ja piparkoogimaitseainet ka ei pannud. Just läks ahju.

  • Reply
    Kristiina
    detsember 26, 2022 at 8:29 p.l.

    Küpsetasin selle retsepti järgi ja veel kahe teise järgi 6-4 nädalat ennem joule.
    Selle retsepti järgi oli kõige parem ❤️ nii nii mahlane ja maitsev ❄️

  • Reply
    Geidi
    detsember 19, 2023 at 8:16 p.l.

    Tere, kui mandlijahu puudub siis palju tavalist jahu panema peaks?

    • Reply
      admin
      detsember 20, 2023 at 9:46 e.l.

      Hei!

      Sel juhul lisa 50 g nisujahu juurde 🙂
      Tervitades
      Merilin

    Kommenteeri